De cultserie komt terug, in het nu

„Dear Twitter Friends.... it is happening again.#damngoodcoffee”. Met dat twitterbericht, waarvan de hashtag een verwijzing is naar een oneliner van special agent Dale Cooper, maakte regisseur David Lynch gisteravond bekend dat de culttelevisieserie Twin Peaks in 2016 terugkeert.

Lynch zal alle negen afleveringen regisseren, het script wordt net als toen geschreven door Mark Frost. Die maakte gisteren duidelijk dat de nieuwe serie in het heden speelt en duidelijk zal maken hoe het leven van de belangrijkste personen is verlopen. In de oude serie gaat FBI-agent Cooper op zoek naar de verdwenen schoonheidskoningin Laura Palmer, waarbij hij stuit op dansende dwergen, demonen en geheimzinnige uilen. Naarmate de speurtocht vordert, worden de donkere kanten van de op het eerste gezicht zo vriendelijke inwoners van Twin Peaks zichtbaar. Net als in films als Eraserhead, Blue Velvet en Wild at Heart gaf Lynch in Twin Peaks genres als sciencefiction, horrors, thrillers en sitcoms een eigenzinnige draai.

De echte fans wisten dat ze de comeback in 2016 konden verwachten. In de slotaflevering in 1991 zei Laura Palmer tegen FBI-agent Dale Cooper: „Ik zie je weer terug over 25 jaar.”