Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Staat moet hoge schadevergoeding betalen aan asielkinderen

Foto ANP / Martijn Beekman

De Nederlandse staat moet 10.000 euro schadevergoeding betalen aan twee Nederlandse kinderen die in een opvanglocatie voor uitgeprocedeerde asielzoekers hebben gezeten. Elk kind krijgt 5.000 euro. Dat heeft een bestuursrechter in Den Haag vorige week bepaald. Voor zover bekend legde de rechter zo’n relatief hoog bedrag niet eerder op in vergelijkbare zaken.

De twee meisjes zijn in de opvanglocatie in Katwijk “als Nederlanders onrechtmatig in hun vrijheid beperkt”, zegt de rechter in het vonnis. Hun Guinese moeder had geen verblijfsvergunning en daarom woonden de drie ruim twintig maanden samen in de opvang. De gezinslocaties hebben ‘sobere voorzieningen’ en verblijf daar is gericht op vertrek uit Nederland.

Volgens advocaat Pim Fischer, wiens advocatenkantoor optrad namens de kinderen, heeft de rechter met de hoge schadevergoeding “een signaal willen afgeven”. “Nederlandse kinderen hóren niet in een gezinslocatie. Zij moeten gewoon in de Nederlandse maatschappij kunnen meedraaien en hebben recht op een echt huis.”

Leers introduceerde ‘gezinslocatie’ in 2011

In 2011 heeft toenmalig minister Gerd Leers van Immigratie de ‘gezinslocatie’ geïntroduceerd als opvang voor uitgeprocedeerde gezinnen met minderjarige kinderen. De staat moest opvang voor hen regelen na een uitspraak van de Hoge Raad, die voorschreef dat kinderen niet op straat terecht mogen komen. Inmiddels zijn er zeven van zulke opvanglocaties, waar ruim 2.200 mensen verblijven.

Verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) gaat meestal in hoger beroep tegen dit soort uitspraken. Dat is in dit geval niet mogelijk, omdat het alleen een verzoek om schadevergoeding is. Hoeveel Nederlandse kinderen in de opvanglocaties verblijven, is niet duidelijk. De staatssecretaris kon vanochtend niet reageren omdat hij eerst de Tweede Kamer wilde informeren.