Marines Noord- en Zuid-Korea wisselen waarschuwingsschoten uit

Zuid-Koreaanse marineschepen voeren een oefening uit nabij de grens met het noorden in 2012.
Zuid-Koreaanse marineschepen voeren een oefening uit nabij de grens met het noorden in 2012. Foto ANP/EPA/South Korean Navy

Een Zuid-Koreaans marineschip heeft waarschuwingsschoten afgevuurd nadat een marineschip uit Noord-Korea de betwiste zeegrens tussen beide landen was overgestoken.

De Noord-Koreanen vuurden terug voor ze rechtsomkeert maakten. Reuters meldt dat bij het incident geen slachtoffers zijn gevallen; beide schepen zouden in de zee hebben geschoten.

Noord-Korea weigert de zeegrens met het zuiden te erkennen. De grens sluit het noorden af van visrijke wateren die nu aan het zuiden toebehoren. Incidenten met marineschepen of vissersboten bij de grens komen dan ook regelmatig voor, soms met dodelijke afloop.

De timing van deze schermutseling is echter opmerkelijk: drie dagen geleden kwamen beide landen nog overeen om weer met elkaar in gesprek te gaan. Een aantal hooggeplaatste functionarissen uit het noorden reisden toen onverwacht naar Zuid-Korea af om de gesprekken tussen beide landen weer op gang te brengen. Noord- en Zuid-Korea zijn formeel nog steeds in oorlog.