Salade van appel, venkel en pecannoten

We koken deze week een 4-gangen-menu uit Nieuwe klassiekers van Donna Hay. Vandaag het voorgerecht: een salade van knapperige rauwe venkel, frisse appel, zoutzoete gebakken ham en gekarameliseerde pecannoten. In het recept worden ze simpelweg door elkaar gehusseld, maar op de foto in het boek zijn laagjes venkel, appel en ham opgestapeld op een bordje, waarna de gehalveerde noten eroverheen zijn gestrooid. Dat ziet er heel mooi uit.

Vegetariërs zouden de prosciutto kunnen vervangen door een pittige blauwe kaas, bijvoorbeeld een gorgonzola piccante.

Verwarm de oven voor op 160 °C/gasstand 2-3. Leg de prosciutto op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk de plakken met ahornsiroop en zet 10 minuten in de oven of tot ze krokant en goudbruin zijn. Zet apart.

Schep de pecannoten, suiker en het water en zout goed om in een kom. Verhit een grote pan met anti-aanbaklaag op matig vuur. Voeg de pecannoten toe en bak 6-8 minuten of tot ze gekarameliseerd zijn en roer af en toe. Zet apart en laat afkoelen. Klop de balsamico en olie op in een kom. Doe appel, venkel, prosciutto en pecannoten in een kom, druppel de dressing erover en schep alles goed om.