Rutte snapt ophef koningsbegroting niet, bekijkt belastingvrijstelling

Premier Mark Rutte vindt dat het kabinet transparant genoeg is over de kosten van het koninklijk huis. Hij is zelfs “maximaal transparant” geweest, zei hij vanavond. Het kabinet gaat wel kijken naar de voor- en nadelen van de belastingvrijstelling van het koningshuis.

Rutte tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Algemene Zaken in de Tweede Kamer.
Rutte tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Algemene Zaken in de Tweede Kamer. Foto ANP/Bart Maat

Premier Mark Rutte vindt dat het kabinet transparant genoeg is over de kosten van het Koninklijk Huis. Hij is zelfs “maximaal transparant” geweest, zei hij vanavond tijdens het debat over de begroting van de koning in de Tweede Kamer. Het kabinet gaat wel kijken naar de voor- en nadelen van de belastingvrijstelling van het koningshuis, zegde hij toe.

Onder meer de PvdA en de SP pleitten er tijdens het debat opnieuw voor om de belastingvoordelen die koning Willem-Alexander geniet af te schaffen. De koning betaalt bijvoorbeeld geen inkomstenbelasting. Rutte herhaalde dat hij deze voordeeltjes zelf niet wil schrappen, omdat het in de praktijk weinig uitmaakt.

’35 miljoen is groot bedrag’

Als de koning inkomstenbelasting gaat betalen, zal hij een hogere bruto-uitkering krijgen. “Wat win je daarmee?”, hield Rutte de Kamer voor. Niettemin zal Rutte de belastingvrijstellingen betrekken bij de evaluatie van de begroting van de koning.

Over de kosten van het koninklijk huis zei Rutte dat op Prinsjesdag alle relevante informatie is gepresenteerd, waaronder de verbouwing van paleis Huis en Bosch, paleis Noordeinde en de nieuwe werkruimte van koning Willem-Alexander bij zijn villa Eikenhorst in Wassenaar. Ook over de gemaakte kosten van het afgelopen jaar zijn alle feiten te vinden in het jaarverslag, zei de premier.

“Ik snap best dat mensen zeggen dat 35 miljoen een groot bedrag is”, zei Rutte over de verbouwing van Huis ten Bosch. Maar volgens hem is dat soort bedragen normaal bij gebouwen uit de zeventiende eeuw.

“Maar het bedrag moest een keer worden genoemd. En dat hebben we gedaan toen we het wisten.”

Steigertjes en containertjes

Dat geldt ook voor de ‘containertjes’ op de Eikenhorst, zoals Rutte de tijdelijke werkruimte van Willem-Alexander noemde die ruim vier ton gaat kosten, of het ‘steigertje’ bij de Griekse vakantievilla.

“Transparanter kan ik het niet maken.”

De premier kan geen inzage geven in de kosten van de beveiliging. “Daarbinnen probeer ik maximaal transparant te zijn.” Daarnaast is alles rond de Oranjes vaak snel ‘groot nieuws’, zei Rutte.

“Dat is onvermijdelijk. Iedereen is zeer geïnteresseerd in de koning, maar daardoor spelen al gauw dingen op.”

Veel kritiek op kosten verbouwingen

In de Tweede Kamer klonk veel kritiek op de manier waarop de kosten die zijn gemoeid met de verschillende verbouwingen naar buiten zijn gekomen. “De informatie is in brokjes gekomen”, zei Jeroen Recourt (PvdA). “Overal stond iets maar nergens bij elkaar”, klaagde Madeleine van Toorenburg (CDA), die sprak van een ‘zoekspelletje’.

Rutte erkende uiteindelijk dat de grote verbouwingen ‘niet scherp op de plaat’ stonden toen in 2009 de begroting van de koning werd gemoderniseerd. Het is daarom goed om bij de evaluatie van de nieuwe begrotingsopzet te kijken of bij dit soort heel grote uitgaven op voorhand ‘transparantie’ kan worden ingebouwd, aldus de premier. (Novum)