Regering Myanmar laat ruim drieduizend gevangenen vrij

Een politie haalt een poster weg van mensenrechtenactivist Sein Gtwe waarop president Thein Sein te zien is met Adolf Hitler. De activist werd vorige week veroordeeld tot twaalf jaar cel omdat hij marcheerde door de grootste stad van het land en folders uitdeelde waarop de legitimiteit en van de regering wordt in twijfel wordt getrokken.
Een politie haalt een poster weg van mensenrechtenactivist Sein Gtwe waarop president Thein Sein te zien is met Adolf Hitler. De activist werd vorige week veroordeeld tot twaalf jaar cel omdat hij marcheerde door de grootste stad van het land en folders uitdeelde waarop de legitimiteit en van de regering wordt in twijfel wordt getrokken. AP / Gemunu Amarashinge

De regering van Myanmar heeft 3073 gevangenen vrijgelaten. Dat laat het ministerie van Informatie weten, meldt persbureau AP.

De gevangen zijn volgens het ministerie vrijgelaten “op humanitaire gronden”. Het ministerie bracht geen informatie naar buiten over specifieke gevangenen. De meesten van hen hebben lichte vergrijpen gepleegd.

Volgens het officiële Politiek Gevangenen Controle Comité zijn minstens dertien van de vrijgelaten gevangenen veroordeeld op politieke gronden, zo weet persdienst AP. Minstens acht gevangenen werkten vroeger bij de militaire inlichtingendienst. Zij werden gevangengenomen nadat Khin Nyunt, voormalig premier en hoofd van de inlichtingendienst, in 2004 werd afgezet.

President Thein Sein liet duizend gevangenen vrij

President Thein Sein, een voormalige generaal die in 2011 werd verkozen na vijftig jaar militaire heerschappij, wil aan het eind van het jaar alle politiek gevangenen hebben vrijgelaten. Hij deed dat tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië, het eerste van een Birmese president in 25 jaar.

Hij verleende sinds zijn presidentschap aan meer dan duizend politiek gevangenen amnestie. Critici wijzen erop dat er intussen nog steeds mensen worden vastgezet vanwege hun politieke voorkeur.

Over een maand vindt er een top plaats in Myanmar met leiders van de Aziatisch-Pacifische regio. Myanmar laat vaker gevangenen vrij in de aanloop naar belangrijke internationale conferenties. Daarmee wil de regering aangeven dat het “welwillend beleid” voert.