‘Over paar maanden geld betalen via Facebook Messenger’

Geld betalen aan een vriend via Facebook Messenger. Het is volgens de Amerikaanse website Techcrunch een kwestie van maanden voordat het grootste sociale netwerk van de wereld dat mogelijk gaat maken. Facebook zou werken aan een betaalsysteem dat volledig is geïntegreerd in zijn chatprogramma Messenger. Een (klein) bedrag aan een vriend sturen moet net zo eenvoudig worden als het versturen van een chatbericht.

Het was al langer bekend dat Facebook werkt aan een systeem om digitale betalingen te doen. Het bedrijf stelde onlangs een voormalig directeur van digitaal betaalsysteem PayPal aan als baas van de Messenger-afdeling.

Facebookoprichter Mark Zuckerberg noemde het thema ook bij de presentatie van de tweede kwartaalcijfers van het bedrijf in juli. Betalen via Facebook zou volgens Zuckerberg een aanval zijn op Wall Street. Tegelijkertijd benadrukte Zuckerberg dat er nog veel diende te gebeuren voordat het zo ver zou zijn.

De Amerikaanse student Andrew Aude van Stanford University heeft nu de broncode geanalyseerd van de Messenger-app. Zijn analyse geeft aanwijzingen hoe Facebook betalen via Messenger in de praktijk zou willen brengen.

Volgens Aude zou het nieuwe systeem alleen met bankkaarten werken en niet met creditcards. Creditcards zouden zich minder lenen voor kleine bedragen, omdat gebruikers te veel cijfers moeten onthouden. Bovendien rekenen de creditcardmaatschappijen hogere commissies. Opmerkelijk is dat Aude in de broncode geen optie vond om met PayPal te betalen.

Hoe Facebook denkt te gaan verdienen aan de betalingen is nog onduidelijk. Techcrunch noemt twee opties: Facebook zou mogelijk een percentage van de betalingen ontvangen als vergoeding, of het bedrijf biedt de dienst gratis aan in de hoop dat meer mensen zijn Messenger gaan gebruiken.

Facebook heeft gisteren de overname van Whatsapp, leverancier van een van de bekendste chatprogramma's op de smartphone, definitief afgerond. Het Amerikaanse bedrijf betaalt circa 13,8 miljard euro.