Ook na twee keer ‘out’ doet honkbalcoach gewoon mee

Ruziënde spelers en een opgewonden coach bepalen de sfeer in de finale van het honkbalseizoen.

De knuppel breekt van Michael Duursma van L&D Amsterdam
De knuppel breekt van Michael Duursma van L&D Amsterdam Foto Robin Utrecht

De emoties lopen hoog op in de Holland Series, die nog altijd geen winnaar kent. In alle vijf de honkbalduels om de landstitel tussen L&D Amsterdam en het Rotterdamse Neptunus vielen onsportieve zaken op. Lopers die met een agressieve sliding een honk probeerden te bereiken, spelers die neus aan neus tegenover elkaar stonden en veelvuldig commentaar hadden op de leiding.

Maar ook de coaches spelen hun rol. Met name Evert-Jan ’t Hoen, die tijdens de Holland Series al twee keer van het veld werd gestuurd. Twee keer wegens commentaar op de leiding. Zaterdag had dat verstrekkende gevolgen: Neptunus verspeelde, na het wegsturen van ’t Hoen, een 4-1 voorsprong en verloor met 5-4 de vierde partij in de best-of-seven. Zondag herstelden de Rotterdammers zich met een 4-1 zege. De stand is nu 3-2 voor Amsterdam. Delicaat is dat de resterende twee wedstrijden dit weekeinde worden gespeeld in Rotterdam.

Vorige week zondag werden er, eveneens na een opstootje, liefst vier man weggestuurd, onder wie ook ’t Hoen. Consequenties voor de overige wedstrijden in de Holland Series had dat niet. Dat is het gevolg van discutabele regelgeving van de honkbalbond. Als een speler of coach wordt weggestuurd, volgt eerst een sanctie van de strafcommissie, die mondeling kan worden toelicht, en daarna kan de gestrafte ook nog eens in hoger beroep, waardoor de procedure meer tijd in beslag neemt dan de twee weken die de Holland Series maximaal duren.

’t Hoen kan er niet over uit dat hij zaterdag het veld had moeten verlaten. Het gebeurt hem vrijwel nooit dat hij als coach wordt weggestuurd. Nu twee keer in één week. „Vorige week vond ik het terecht, nu niet”, zei hij. „Ik wilde verhaal halen, maar ik had nog geen drie woorden gesproken of ik kon al vertrekken.”

Coach Charles Urbanus van L&D Amsterdam schudde het hoofd toen de reglementen ter sprake kwamen. „Het sportrecht moet nu maar eens gaan spreken”, vindt hij. En vervolgens: „Maar ik concentreer me liever op het spel van mijn ploeg.”

’t Hoen zou een verdere sanctie niet passend vinden. „Dat zou ik echt belachelijk vinden.” Alsof hij al niet genoeg gestraft is, meende hij. Na de zevende inning, met een 4-1 voorsprong, ging het zaterdag helemaal mis voor de Rotterdammers. Door honkslagen van Percy Isenia en Jesse Aussems kantelde de score naar 5-4 voor Amsterdam. Vooral voor Isenia, woonachtig in Rotterdam en oud-speler van Neptunus, was dat een bijzonder moment. „Ik speel graag tegen Neptunus. Zij hebben een sterk team.”

Van rivaliteit tussen Amsterdam en Rotterdam, zoals in het voetbal, wilde Isenia niets weten. „Zo leeft dat in ieder geval niet bij mij. Veel jongens kennen elkaar al jaren en zijn succesvol geweest met het Nederlandse team.” Vorige maand nog won Nederland, met daarin spelers van Amsterdam en Rotterdam, de Europese titel. Ook Urbanus spreekt vol bewondering over Neptunus, dat vorig seizoen de Holland Series won. „Er is van beide kanten veel respect, weet ik.”

Amsterdam begon de Holland Series furieus dit seizoen. In de eerste twee wedstrijden, in Rotterdam, werd meteen blijk gegeven van de ambitie om de landstitel voor het eerst sinds 2011 weer mee te nemen naar de hoofdstad. Na klinkende zeges werd thuis verloren van Neptunus: 1-3. Zaterdag leek het er lang op dat Rotterdam het gelijkmakende punt zou scoren. Dat gebeurde niet. „We kunnen het nu afmaken in Rotterdam”, zei ’t Hoen, die, na twee uitsluitingen, gewoon weer op de bank zal zitten.