Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Onrecht en jubelblazers

Na dertig jaar dienst als frontman bij punkjazzgroep The Ex vond zanger G.W. Sok (Jos Kleij) het tijd om zijn horizon te verleggen. Hij werkte met Franse en Italiaanse muzikanten, schreef boeken en duikt nu op bij King Champion Sounds met de in Kenia geboren Ayay Saggar, voorheen zanger/gitarist van The Bent Moustache. Hun album Songs For The Golden Hour brengt een energieke mengeling van hoekige new wave, stuwende ritmes, dampende soulblazers en een uit de Jamaicaanse dubreggae overgewaaide melodica. Als zanger annex stemverheffend dorpsomroeper heeft G.W. Sok dezelfde urgentie als bij The Ex, maar de muzikale context is minder streng en abstract. In zijn teksten gaat de punkdichter als vanouds tekeer tegen onrecht en misstanden, aangevuurd door dwingende ritmes en jubelende blazers. Dit is muziek die grenzen doorbreekt en invloeden verenigt, van punk tot wereldmuziek en van aanstekelijke dansmuziek tot elektronisch experiment.