Moordenaar Borst heeft mogelijk stoornis, 10.000 euro beloning

Forensisch experts analyseren sporen bij de garage van Borst.
Forensisch experts analyseren sporen bij de garage van Borst. Foto ANP/Remko de Waal

De moordenaar van de 81-jarige oud-minister Els Borst zou iemand kunnen zijn met een psychische stoornis. Het Openbaar Ministerie heeft een beloning uitgeloofd van 10.000 euro voor de gouden tip die leidt naar een arrestatie in de zaak. Dat is vandaag bekendgemaakt in Opsporing Verzocht.

De politie kreeg de afgelopen maanden vijfhonderd tips binnen en heeft inmiddels driehonderd getuigen gehoord. Uit het onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de dader een politiek motief had. Het motief hoeft volgens de politie evenmin gezocht te worden in de relationele sfeer. Er zijn geen sporen gevonden van een inbraak, zodat een uit de hand gelopen woninginbraak ook wordt uitgesloten.

De politie wil contact met personen die te maken hebben met mensen met een geestelijke stoornis en die mogelijk meer informatie hebben over deze zaak. Mensen uit de zorg, zoals hulp- of zorgverleners, wordt gevraagd vooral te letten op mannen en vrouwen met een stoornis die in de periode voor of na de dood van Borst afwijkend gedrag vertoonden of op een “opvallende manier” over haar dood hebben gesproken.

Politie zoekt verder

Borst werd op 10 februari dood gevonden in de garage van haar woning in Bilthoven. Waarschijnlijk overleed ze twee dagen eerder, nadat ze op 8 februari in Amsterdam het congres van haar partij D66 had bezocht. Bekend is dat ze met de trein vanaf Amsterdam is teruggereisd naar Bilthoven. Een kennis met wie de oud-politica het laatste deel van de reis, van Utrecht naar Bilthoven, aflegde, is voor zover bekend degene die Borst voor het laatst levend heeft gezien.

De politie is nog op zoek naar een in het rood geklede vrouw die op 8 februari in de buurt van Borsts huis werd gezien. Daarnaast wordt gezocht naar de identiteit van een verwarde man die op 29 januari voor de deur van de woning van Borst stond.

De doodsoorzaak was na de vondst van het lichaam van Borst niet direct duidelijk, maar uit aanvullend onderzoek bleek dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries gaat naar verluidt later vanavond in RTL Late Night vertellen “in welke hoek” de moordenaar gezocht moet worden.

Update 21.43: De politie heeft vanavond al meer dan vijftig tips binnengekregen.