Moeilijk peilbare boogschutter blijkt man met echte emoties

De zwijgende boogschutter uit zombieserie The Walking Dead begint in het vierde seizoen ineens te praten.

Seizoen 4 van zombieserie The Walking Dead is voor een belangrijk deel het seizoen van Daryl. D e boogschutter, gespeeld door Norman Reedus, is de krijger van de groep overlevenden, die tracht meutes zombies en losgeslagen soortgenoten van zich af te houden.

Moeilijk peilbaar, die Daryl. Om hem hangt de geur van gevaar sinds duidelijk werd dat hij de broer was van de geharde engerd Merle. De groep ontdeed zich van Merle, wat de vraag versterkte wat de in zich zelf gekeerde Daryl zou doen. Zou hij als het erop aankwam net zo gewetenloos zijn als zijn broer?

De zwijgzame vechtmachine sprak met zijn kruisboog. Nooit verzaakte hij in de vele gevechten. Met als fascinerend detail dat hij extreem zuinig is op zijn pijlen. Talloze shots in de serie zijn al besteed aan Daryl die een pijl uit een zombiehoofd trekt. Hij recyclet als niemand eerder in de geschiedenis.

Dit seizoen leren we de stoïcijn beter kennen. Hij flirt met de oudere, serieuze Carol. En hij geeft antwoorden aan de nieuwsgierige Beth, met wie hij schuilt in een boshutje. Nooit Georgia uit geweest, nooit op vakantie geweest, vader altijd dronken. Woedend en emotioneel is hij als ze vraagt of hij in de gevangenis heeft gezeten. „Is dat wat je van me denkt?” Hij snikt als hij praat over de groepsleden die hij niet kon beschermen. Waarna hij toegeeft dat hij vroeger met zijn broer maar wat rondzwierf, „als een redneck asshole”.

Dat is een onverwacht zelfinzicht. Beth knuffelt hem. Terecht.