Man Spaanse ebolapatiënt in quarantaine - mogelijk nog twee patiënten

Dokters en hulpverleners brengen Manuel Garcia Viejo over, een Spaanse priester die is gediagnosticeerd met het ebolavirus en daaraan is overleden. De foto is van 22 september.
Dokters en hulpverleners brengen Manuel Garcia Viejo over, een Spaanse priester die is gediagnosticeerd met het ebolavirus en daaraan is overleden. De foto is van 22 september. AP / Foto vrijgegeven door het ministerie van Defensie

Er worden nog twee mensen in Spanje in de gaten gehouden omdat ze mogelijk ebola hebben. Ook zijn nog eens vier mensen in het ziekenhuis opgenomen. Dat meldt het hoofd van de Spaanse publieke gezondheidsdienst. De man van de Spaanse verpleegster met ebola is in quarantaine gezet.

Een Spaanse verpleegster had in Madrid een priester en een missionaris behandeld, die in Sierra Leone en Liberia besmet raakten. Zij werden met het vliegtuig naar Spanje overgebracht en stierven kort na hun aankomst. De vrouw vertoonde 30 september de eerste symptomen en ze ging zondag naar de dokter. Ze is daarmee de eerste die het virus binnen Europa heeft opgelopen.

De Europese Commissie wil van Spanje weten hoe dat kon gebeuren en heeft om opheldering gevraagd. 22 mensen die met de vrouw in contact zijn geweest worden door de autoriteiten gemonitord.

“Er is duidelijk ergens een probleem”, zegt een woordvoerder tegenover persbureau AFP. Van EU-lidstaten wordt verwacht dat ze nationale procedures hebben voor ebola. Volgens de woordvoerder is dit een les voor andere landen. Het onderzoek zal volgens de woordvoerder tijd kosten. “Je moet de hele geschiedenis van dit geval nagaan.”

VS, Frankrijk, VK en België grootste risicolanden

Een topambtenaar van het ministerie voor Volksgezondheid zei dat Spanje ondanks deze besmetting niet tot de landen met het grootste risico behoort. Onderzoekers van de Amerikaanse Northeastern University bevestigen dat. In hun voortdurend aangepaste risico-overzicht waren de VS, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België gisteren de niet-Afrikaanse landen in de toptien. Spanje stond daarin nog op de negentiende plaats. Het risico wordt bepaald onder andere op basis van het aantal luchtverbindingen en geconstateerde gevallen.