Maak kennis met Mary Maersk, kolos van de oceaan

De Mary Maersk in de haven van Qingdao in China. Er passen 18.000 containers op.
De Mary Maersk in de haven van Qingdao in China. Er passen 18.000 containers op. Foto EPA/Wu Hong

De Mary Maersk is een kolos van legendarische proporties. Met haar vierhonderd meter behoort ze tot de grootste schepen ter wereld. Havens die op wereldniveau willen meedoen, moeten zich tegenwoordig aanpassen aan haar omvang. De New York Times volgde deze reuzin van de zee op reis.

De Mary Maersk is jong. Ze werd in 2013 opgeleverd en behoort tot nu toe met negen andere schepen tot een nieuwe klasse, de Maersk Triple-E. De klasse van grootste containerschepen ter wereld. Ze worden onder meer ingezet om de honger naar Europese producten in China te stillen.

Toen de Mary Maersk eerder dit jaar in de Maleisische haven Tanjung Pelepas arriveerde met 17.603 TEU (TEU is de standaardcontainermaat van 36 kubieke meter) aan containers aan boord, schreef ze geschiedenis. Nooit was een schip zo zwaar beladen de halve wereld over gevaren.

Bekijk hieronder de korte documentaire van de New York Times over de Mary Maersk en haar bemanningsleden (slechts 27).