Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Koerden verlaten Tweede Kamer - gaan vandaag in gesprek met fracties

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg spreekt op het Plein bij het Tweede Kamergebouw de demonstranten toe na een gesprek met een kleine delegatie Koerden. Enkele honderden Koerden drongen eerder op de avond het gebouw binnen.
Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg spreekt op het Plein bij het Tweede Kamergebouw de demonstranten toe na een gesprek met een kleine delegatie Koerden. Enkele honderden Koerden drongen eerder op de avond het gebouw binnen. Foto ANP / Bart Maat

Na een gesprek met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg is de spontane betoging van de Koerden in de Tweede Kamer gisteren in goede orde beëindigd. De actie heeft tot verdeelde reacties geleid.

De demonstranten gingen rond 01.30 weg nadat de Kamervoorzitter hen de toezegging had gedaan dat ze in gesprek mogen met de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Volgens de politie verliep het vertrek in ‘goede orde’.

Van Aartsen: dit kan niet

De actie van gisteren was spontaan en bracht veel politie op de been. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag laat tegenover Radio 1 weten dat dergelijke spontane acties niet kunnen:

“Dit moeten we niet meer hebben. Hier moeten afspraken over worden gemaakt”.

In het verleden is dit namelijk wel het geval geweest. Overigens heeft Van Artsen niet het idee dat de Koerden de Tweede Kamer hebben bestormd:

“De deuren zijn wellicht keurig opengegaan. Ze hebben niets verstoord.”

PVV-leider Geert Wilders laat op Twitter weten dat dergelijke onaangekondigde acties niet kunnen:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Bestormen Tweede Kamer door wie dan ook is onacceptabel. Beveiliging lijkt zo lek als een mandje. Waarom doet Kamervoorzitter toezeggingen?

De betogers vroegen aandacht voor Kobani, de stad in Noord-Syrië waar al geruime tijd om wordt gevochten. De Koerden roepen het kabinet op de Koerdische strijders te steunen daar vechten tegen Islamitische Staat (IS).

Vanochtend zal de Kamercommissie vanaf 09.30 met de Koerden praten over de situatie rondom Kobani. Het gesprek vindt plaats achter gesloten deuren.