Tien doden bij beschietingen

Indiase en Pakistaanse militairen hebben gisteren en vandaag felle beschietingen op elkaar uitgevoerd langs de bestandslijn in Kashmir. Vijf Indiërs en vijf Pakistanen, kwamen om het leven en tienduizenden burgers uit het grensgebied sloegen op de vlucht. Er vielen ook tientallen gewonden. Het is een van de ernstigste geweldsuitbarstingen aan de bestandslijn van de laatste jaren.

Zowel India als Pakistan eist het hele grondgebied van Kashmir voor zich op. Sinds de onafhankelijkheid van beide landen in 1947 hebben ze twee keer oorlog gevoerd over het gebied, terwijl ook in 1999 een ernstige crisis over Kashmir op het laatste punt kon worden bezworen. Gepland overleg over Kashmir tussen India en Pakistan, beide nucleaire mogendheden, werd in augustus door India afgezegd. Het oplaaien van het geweld in Kashmir van gisteren viel samen met het slot van het Offerfeest. De meeste slachtoffers aan Indiase kant vielen, toen een mortiergranaat ontplofte bij een busstation. (AP, BBC)