Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

John Galliano naar Maison Martin Margiela

Drie jaar geleden werd Galliano na antisemitische uitlatingen ontslagen bij modehuis Dior. Nu wordt hij hoofdontwerper bij Maison Martin Margiela.

John Galliano
John Galliano Foto AP

1 Waarom is dit opmerkelijk nieuws?

Om te beginnen is John Galliano (1960) een omstreden figuur. In maart 2011 werd de Brit ontslagen als hoofdontwerper bij Christian Dior, nadat hij in een café antisemitische opmerkingen had gemaakt tegen andere bezoekers. Een filmpje daarvan circuleerde op internet. Ook bij zijn eigen label, dat eigendom is van Dior, moest hij daarna weg. Tijdens de rechtszaak verklaarde hij te lijden aan stress en verslaafd te zijn aan drank en drugs. Sindsdien heeft Galliano één collectie gemaakt, een samenwerking met de Amerikaanse ontwerper Oscar de la Renta.

2 Past de stijl van Galliano bij Maison Martin Margiela?

Integendeel: de twee ontwerpers profileerden zich met tegengestelde stijlen. Galliano was uitzinnig, overdadig, theatraal. Zijn haute coutureshows voor Dior waren explosies van creativiteit.

De Belg Martin Margiela (1957), die zich nooit liet fotografen, interviewen of zelfs maar op de catwalk liet zien, maakte conceptuele, intellectuele mode: letterlijk omgekeerde kledingstukken, kledingstukken die sterk uitvergroot werden, de beroemde ‘Japanse’ laarsjes met de losse grote teen. Sinds hij zijn huis in 2009 verliet, worden de collecties gemaakt door een anoniem team, dat vaak terugverwijst naar zijn ontwerpen.

3 Waarom heeft Galliano dan deze baan gekregen?

„Maison Martin Margiela is klaar voor een nieuwe, charismatische, creatieve ziel”, verklaarde Renzo Rosso gisteren. Rosso’s bedrijf OTB (Only The Brave) is sinds 2002 de eigenaar van het huis. Rosso’s verklaring zou je kunnen interpreteren als: er moet hoognodig wat gebeuren bij het merk. De shows zijn sinds het vertrek van Margiela op zijn best gematigd enthousiast ontvangen. Galliano geldt – net als Martin Margiela – als een van de grootste talenten van zijn generatie. Het kan ook geen kwaad als een modehuis een andere richting opgaat. Dior onder Raf Simons is ook niet te vergelijken met Dior onder Galliano. Galliano zal tijdens de volgende Parijse haute-coutureweek, in januari 2015, zijn eerste collectie voor het huis tonen.

4 Hoe gaat het met het modehuis John Galliano?

Galliano heeft daar niets te zeggen en een voormalig assistent van hem staat aan het roer, Bill Gaytten. Het wil er niet echt vlammen.

5 Wat doet Martin Margiela tegenwoordig?

Hij is nog even publiciteitschuw als vroeger, maar naar verluidt schildert hij.