Imtech schikt met aandeelhouders

Installatiebedrijf Imtech gaat gedupeerde aandeelhouders compenseren. Buiten de rechter om heeft het bedrijf een schikking getroffen met beleggersvereniging VEB. De compensatie zal worden betaald uit een nieuw op te richten fonds met vier bronnen: Imtech zelf, accountant KPMG, de aansprakelijkheidsverzekeraar van Imtech en teruggestorte bonussen van oud-bestuurders.

Imtech (23.000 werknemers in 25 landen, hoofdkantoor in Gouda) maakte de schikking vanochtend bekend, voorafgaand aan een bijzondere aandeelhoudersvergadering. De technisch dienstverlener verkeert in grote problemen sinds begin 2013 bekend werd dat in Polen en Duitsland grootschalige fraude is gepleegd. De koers is gekelderd (rond de 20 euro begin 2013, gisteren 36 cent), de schuld bedraagt 1,1 miljard euro. Vandaag stemmen aandeelhouders over de uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van 600 miljoen euro, een uitgifte die Imtech overeind moet houden.

Aandeelhouders die op 1 februari 2013 lid waren van de VEB ontvangen waarschijnlijk een compensatie van 1 euro per aandeel. Latere toetreders krijgen maximaal 50 eurocent per aandeel. KPMG betaalt naar eigen zeggen mee aan het fonds om hoge juridische kosten te voorkomen. Het is geen erkenning van aansprakelijkheid of tekortschietende controle, zegt KPMG