Hezbollah eist aanval op Israëlische soldaten op, Israël reageert direct

De shi’itische beweging Hezbollah heeft voor de eerste keer in acht jaar de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op Israëlische soldaten. Israël reageerde door stellingen van Hezbollah aan te vallen in het zuiden van Libanon.

Een rookpluim stijgt op na een Israëlische tegenaanval in het zuiden van Libanon.
Een rookpluim stijgt op na een Israëlische tegenaanval in het zuiden van Libanon. Foto Reuters/Karamallah Daher

De shi’itische beweging Hezbollah heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag eerder vandaag op Israëlische soldaten. Het is de eerste keer sinds de Israëlisch-Libanese Oorlog in 2006 dat Hezbollah een aanval op het Israëlische leger opeist waarbij gewonden zijn gevallen. Israël reageerde door stellingen van de beweging aan te vallen in het zuiden van Libanon.

Strijders van Hezbollah brachten een bom tot ontploffing in het politiek omstreden gebied van de Shebba-boerderijen op de grens tussen Israël en Libanon. Daarbij raakten twee Israëlische soldaten gewond. Het Israëlische leger reageerde met artillerievuur.

De aanslag werd uitgevoerd door de “brigade van martelaar Hassan Ali Haïder”, meldt persbureau AFP op basis van een persbericht van de shi’itische beweging. Ali Haïder was lid van Hezbollah en kwam vorige maand om het leven toen hij een Israëlisch ‘spionage-apparaat’ probeerde te ontmantelen.

Hezbollah en Israël vochten in 2006 een 33 dagen durende oorlog uit. Libanon en Israël zijn formeel in staat van oorlog, maar het is al acht jaar vrij rustig op de tachtig kilometer lange grens tussen de landen.