Funky voodoogoden

Van alle religieuze stromingen heeft de West-Afrikaanse voodoo waarschijnlijk het meest funky pantheon. De goden en geesten reageren elk op hun eigen ritme en hun eigen liederen. Met die muziek kunnen toehoorders in trance raken en als doorgeefluik van de goden fungeren. Het zal de goden vast behagen dat de Togolees/Franse band Vaudou Game die voodoomuziek een stevige seventies funkdraai geeft. De plaat werkt verslavend. Peter Solo, de frontman van Vaudou Game, heeft goed naar de platen van Orchestre Polyrythmo uit de jaren zeventig geluisterd en riep zelfs de hulp in van een van de ex-zangers van die band. De nummers met Roger Damawuzan behoren tot de beste van het album – de geest van James Brown is neergedaald in een Togolees. Doorgaans zijn de ritmes dominant in voodoofunk, maar op Apiafo experimenteert Solo met het transformeren van de gezongen voodootraditie naar instrumentale melodieën.