Regeerakkoord in België: Charles Michel beoogde nieuwe premier

Het heeft ruim vier maanden geduurd, maar dat is voor de Belgen in ieder geval beduidend sneller dan de vorige keer: er is een akkoord voor een nieuwe federale regering. Daarin komen verkiezingswinnaar N-VA van Bart de Wever, CD&V, MR en Open VLD. Charles Michel (MR) zal Elio Di Rupo opvolgen als premier.

De nieuwe premier van België, Charles Michel.
De nieuwe premier van België, Charles Michel. Foto EPA/ Julien Warnand

Het heeft ruim vier maanden geduurd, maar dat is voor de Belgen in ieder geval beduidend sneller dan de vorige keer (541 dagen, een wereldrecord): er is een akkoord voor een nieuwe federale regering. Daarin zouden verkiezingswinnaar N-VA van Bart de Wever, CD&V, Mouvement Réformateur (MR) en Open Vld komen. De 38-jarige Charles Michel (MR) moet Elio Di Rupo opvolgen als premier.

Twitter avatar VTMNIEUWS VTM NIEUWS BREAKING: We hebben een federale regering, na bijna 30 uur onderhandelen.

De kabinetsposten moeten nog wel ingevuld worden én de achterban van alle vier de partijen moeten nog akkoord gaan voordat de regering definitief een feit is. Maar het lijkt erop dat met het vandaag bereikte regeer- en begrotingsakkoord de regering-Michel snel een feit is.

Volgens de Standaard waren de onderhandelingen sinds vanochtend in een stroomversnelling beland. In totaal is er een 28 uur durende marathonvergadering aan het akkoord voorafgegaan.

Vrijdag of zaterdag zouden de vier partijen hun congressen bijeen kunnen laten komen en de namen van de regeringsleden kunnen gaan invullen. Maandag zouden de nieuwe ministers en premier dan naar koning Filip kunnen om de eed af te leggen.

‘Zweedse kamikazeregering’

De regering wordt in België al een ‘Zweedse’ regering genoemd, vanwege het (liberale) blauw, (Vlaamse) geel en het kruis (CD&V) in de Zweedse vlag, schrijft correspondent Tijn Sadée morgen in NRC. Kort gezegd: de Vlamingen zijn dominant. De Walen zijn slechts vertegenwoordigd door de kleine MR van Michel.

Volgens analisten is er eerder sprake van een “kamikazeregering”, schrijft Sadée.

“De federale formatie werd een pijnlijke zoektocht naar miljarden om te bezuinigen, nodig om de afspraken na te komen met de Europese Commisie die van België in 2016 een begrotingsevenwicht eist. Hier gaat MR, als enige Waalse partij in de regering, op termijn de prijs voor betalen, is de verwachting in het overwegend rode Wallonië, waar er grote weerstand is tegen harde bezuinigingen.”

En ook voor de CD&V, bij gebrek aan anders in de socialistische rol van deze regering gedrukt. Die hebben er op de valreep nog met enkele belastingwijzigingen uitgehaald wat erin zat, maar of dat genoeg is om de CD&V-getrouwe christelijke arbeidersbeweging tevreden te stellen is de vraag, volgens Sadée.

Een “constante bokswedstrijd”, citeert hij een politiek analist uit het Waalse Mons, de thuisbasis van aftredend premier Di Rupo.

Unicum voor N-VA

Het is voor de eerste keer dat de Vlaams-nationalistische N-VA deel gaat uitmaken van de regering. Partijleider Bart de Wever had al aangegeven zelf geen premier te willen worden, want hij strijdt met zijn partij immers voor een onafhankelijk Vlaanderen.

Michel van de liberale Waalse MR leek de logische overgebleven kandidaat voor het premierschap. Hij was samen met christendemocraat Kris Peeters (CD&V) formateur van de regering, maar doordat Peeters’ collega Marianne Thyssen een post in de Europese Commissie werd gegund, kon hij geen premier meer worden.

Al regeringen in Vlaanderen en Wallonië

Sinds de verkiezingen van eind mei waren er al een Waalse en een Vlaamse regering gevormd. Wallonië wordt geleid door de Parti Socialiste (PS) van afzwaaiend premier Di Rupo en de Centre démocrate humaniste (cdH), Vlaanderen door de N-VA, CD&V en de liberalen van de Open Vld.

Lees morgen meer in NRC Handelsblad.