En opa wil voor zijn verjaardag....

Ze hebben geld en tijd: senioren. De tech-industrie probeert hen te lokken met apps en apparaten die makkelijk in het gebruik zijn. Bonus: opa kan steeds minder kwijtraken

illustratie boudewijn van diepen

Senioren: er komen er niet alleen meer van, ze hebben ook meer geld. Recent onderzoek van ING wijst uit dat 65-plussers sinds de crisis als enige groep hun vermogen zagen groeien: van 84.000 euro in 2008 tot 107.000 in 2012. De tech-industrie heeft de seniorgebruikers ook ontdekt en probeert ze te lokken met gebruiksgemak. Met succes, want ze happen toe.

Technologie was in de IT-oertijd cryptisch en onvriendelijk. Je moest een halve programmeur zijn om met computers om te gaan. Veel apparaten wáren halve computers. Herinner je je nog, jaren terug, de knipperende tijdsmeldingen van geresette videorecorders? Je moest de taal van het apparaat kennen om het te kunnen bedienen.

User-centric design is nu het woord. Niet langer bepalen de (nerd)logica en het inzicht van de technische maker wat ‘makkelijk’ of ‘het beste’ is. De designer, met kennis van hoe mensen werken, heerst. Zoals bij Apple, waar topontwerper Jony Ive sinds twee jaar gaat over het gezicht van alle Apple-producten.

Het door design gedreven Apple staat niet alleen. Met toegankelijkheid valt te innoveren, dáár valt groei mee te behalen. Is een slimme thermostaat, zoals de Nest, iets nieuws? Niet echt, slimme thermostaten en smart meters bestaan al jaren. Maar een mooi, makkelijk te bedienen exemplaar is wel 3,2 miljard dollar waard. Dat blijkt nu Google Nest heeft overgenomen.

Volgens Apple’s Jony Ive is er ook een wederopleving van vakmanschap, wat hij uiteenzet in een interview met Time. Mooie, degelijke spullen, die goed in elkaar zitten. Daar houden senioren van, en ze hebben er geld voor.

Kortom, een rijpe markt waar veel partijen zich op storten: apparaatfabrikanten, app-makers, online aanbieders. Ze beginnen met spullen voor de gezondheid, maar van daaruit bouwen ze nu flink uit. Van zorg naar gemak, plus tijdsbesparing. Want de moderne senioren zijn wellicht niet meer jakkerend, maar hun tijd blijft kostbaar.

En als bijkomend voordeel raakt het volle bureau van opa gaandeweg steeds meer opgeruimd. Rolodexen, spoorboekjes, wegenkaarten, knipselmappen? Allemaal vervangen door digitale opvolgers. De Palm-handcomputer (met elektronische agenda), pager, fototoestel, horloge? Vervangen door de smartphone. Hoewel het horloge nu terugkomt in een smart-vorm.

Maar er zijn nog veel meer apparaten die kunnen worden vervangen door moderne tegenhangers. Hiernaast een paar voorbeelden.