Een artistieke geschiedenis

Arthur Bondar was klaar om de fotografie vaarwel te zeggen in 2010. Hij was ontslagen door zijn opdrachtgever omdat hij ‘te artistieke’ foto’s maakte in plaats van de rechttoe rechtaan nieuwsbeelden die van hem verwacht werden. Op de dag dat hij zijn apparatuur moest inleveren, zo vertelt hij aan The New York Times, kwam Bondar erachter dat hij een prestigieuze Canadese fotoprijs had gewonnen. Het was een keerpunt in de onzekere carrière van de fotograaf uit Kiev.

Het was overigens ook niet de laatste keer dat Bondar prijzen zou winnen. Zijn portretten van Oekraïense en Russische veteranen uit de Tweede Wereldoorlog, de protesten in Kiev, cliniclowns in Moskou en het leven rond de kerncentrale in Tsjernobyl werden ook bekroond. De fotograaf vertelt op zijn Twitter-account – met zijn artistieke foto’s en die van anderen – de geschiedenis en de toekomst van Oekraïne. Misschien wel beter dan alle krantenberichten en journaals bij elkaar.