Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Duitse schrijver Siegfried Lenz (88) overleden

Siegfried Lenz

Siegfried Lenz is vandaag overleden. De auteur van boeken als Heimatmuseum en Deutschstunde, dat in het Nederlands verscheen als Duitse Les, is 88 jaar geworden.

Lenz werkte als journalist voor Die Welt en debuteerde in 1951 als schrijver met het boek Es Waren Habichte in der Luft. Daarna ging hij aan de slag als freelancer.

Belangrijk in zijn werk waren zijn jaren in de oorlog, toen hij bij de Hitlerjugend zat en later bij de marine ging. Hij deserteerde in 1943 en werd krijgsgevangene van de Britten.

Zijn boek Duitse Les uit 1968 gaat over een politieman in nazi-Duitsland en een bevriende kunstenaar die moet leven met het schildersverbod dat hij heeft opgelegd.

Lenz kreeg tal van prijzen voor zijn literaire werk. Zo werd hij in 1988 onderscheiden met de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel.

Naar aanleiding van de verschijning van Een dure grap. Verhalen uit Bollerup schreef Michel Krielaars, chef van NRC Boeken, vorig jaar juli nog het volgende over Lenz:

“In de eregalerij van de naoorlogse Duitse literatuur kun je Siegfried Lenz (1926) makkelijk naast Heinrich Böll en Günter Grass plaatsen. Alle drie vochten ze als jonge mannen in het Duitse leger – Böll bij de Wehrmacht, Grass bij de Waffen-SS, Lenz bij de Kriegsmarine – en alle drie hebben ze hun oorlogservaringen in literatuur gegoten. Leverde dat bij Grass de burleske roman Die Blechtrommel (1959) op, bij Lenz leidde het tot Deutschstunde (1968), een magnifieke roman over verraad en plichtsbesef in het eenzame kustlandschap van Noord-Duitsland. Sombere luchten, dreigende meeuwen, een onstuimige zee, verlaten velden, stugge boeren en vissers – kortom, een gesloten wereld waarin de naziterreur tot een microgebeurtenis verschrompelt. In Deutschstunde (in het Nederlands vertaald als Duitse les) gebeurt weinig, maar dat weinige maakt zo’n diepe indruk op je dat je niet op kunt houden met lezen.”

Van Lenz verschijnt deze maand nog het boek Onder water bij uitgeverij Van Gennep.

Een uitgebreide necrologie over “der große Schriftsteller” Lenz leest u bij zijn voormalige werkgever Die Welt.