Komt Mickey Mouse de winter door?

Mickey Mouse heeft straks misschien geen baan meer. Bij de bekendmaking van een herfinancieringsplan voor Euro Disney gisteren benadrukte financieel topman Mark Stead dat het bedrijf „niet in de problemen” is en het geld enkel nodig is om te kunnen investeren.

Maar zo simpel is het niet. Het is de vierde keer sinds de oprichting in 1992 dat Euro Disney, waarin The Walt Disney Company een aandeel van bijna 40 procent heeft, gered moet worden. De koers daalde gisteren in reactie op het nieuws scherp. Overleeft Euro Disney dit nog wel?

Euro Disney valt al vanaf het begin tegen. In 1994, 2004 en 2011 waren al financiële injecties nodig door de hoge schulden die voor de bouw en sindsdien voor nieuwe investeringen werden aangegaan. Nu is de totale schuld 1,75 miljard. Een miljard, deels van Walt Disney, moet de oplossing worden.

Maar dan zijn er nog de tegenvallende bezoekersaantallen – ook een probleem sinds het begin. Tegen de Financial Times heeft Disney gezegd dat het bezoekersaantal in 2014 weer met 700.000 daalt. En ook de bezettingsgraad van de hotels is te laag: 75 procent.

Ondanks de tegenvallende bezoekersaantallen is het park al jaren veruit het best bezocht van Europa. De omzet en het aantal uitgegeven euro’s per klant zijn hoog. Maar het park heeft sinds 2001 slechts één keer winst gemaakt. Kortom: er komt veel geld binnen, maar Disneyland geeft te veel uit. Onder meer aan schulden, royalties aan Walt Disney (5 tot 10 procent over alles wat verkocht wordt) en hoge investeringen in nieuwe attracties en parken.

En dan is er nog de naam: is het nu Euro Disney, Euro Disney Resort, Disneyland Paris of Disneyland Resort Paris? In 1994 was alweer de eerste naamsverandering. Ondertussen zijn allerlei variaties voor verschillende onderdelen van het park voorbijgekomen. De bezoeker kan het niet bijhouden.

Al die problemen worden niet zomaar opgelost met een miljard. Dag Mickey.