Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Deze killer robots vechten in 2020 onze oorlogen uit

Militairen hoeven in 2020 niet meer naar Irak en Syrië af te reizen: dan verrichten killer robots het werk. Sciencefiction is het allang niet meer. De ontwikkeling van killer robots gaat zo snel dat vredesactivisten er een groot gevaar in zien en er een verbod op eisen.

Dit is de Mule: een Legged Squad Support System. Een robot die zich op ruig gebied kan verplaatsen, en daarbij bagage van militairen kan meezeulen.
Dit is de Mule: een Legged Squad Support System. Een robot die zich op ruig gebied kan verplaatsen, en daarbij bagage van militairen kan meezeulen.

Militairen hoeven in 2020 niet meer naar Irak en Syrië af te reizen: dan verrichten killer robots het werk. Bekijk hier hoe ze eruitzien, die robots die mensenlevens kunnen beëindigen.

Sciencefiction is het allang niet meer. De ontwikkeling van killer robots gaat zo snel dat vredesactivisten er een groot gevaar in zien en er een verbod op eisen. Geen F-16’s meer en piloten die kant op. Zelfs geen op afstand bestuurde drones. Alleen vliegtuigen die zelf vliegen, zelf hun doel kiezen en het zelf overhoop schieten.

X-47B

De X-47B is een donkergrijze vleugel met een spanwijdte van negentien meter. De VS willen dat deze vliegende vleugel zelf vijandelijke doelen opspoort en vernietigt.

knipsel4

De Mule

De Mule is geen killer robot, maar een robotisch paksysteem: een robot die zich op ruig gebied kan verplaatsen, en daarbij bagage van militairen kan meezeulen.

knipsel3

De Guardium

De Guardium is een gepantserde robotwagen die zelfstandig kan terugschieten.

knipsel2

De Falcon

De Falcon is een onbemand gevechtsvliegtuig dat zowat 21.000 kilometer per uur kan vliegen.

foto1

SGR-A1

De SGR-A1 is een robotische bewaker. De robot is ontworpen om mensen te vervangen in de gedemilitariseerde zone aan de Zuid- en Noord-Koreaanse grens.

https://www.youtube.com/watch?v=INyVbf-yG7s

Zijn er ook nadelen?

De Britse robotprofessor Noel Sharkey maakt zich zorgen over de killer robots. Hij ziet verschillende bezwaren, zegt hij vandaag in nrc.next:

“Het grootste bezwaar is dat ze altijd minder goed dan mensen in staat zullen zijn om onderscheid te maken op het slagveld. Stel dat een robot ooit eigen en vijandelijke uniformen van elkaar kan onderscheiden, bijvoorbeeld op basis van chips in de kleding. Dan nog zal een robot geen onderscheid maken tussen vijandelijke strijders die doorvechten en zij die zich met hun handen omhoog overgeven. Hij zal ze allemaal neerschieten.

“En als hij wordt geprogrammeerd om strijders met hun handen omhoog met rust te laten, dan zal de vijand met handen in de lucht op de robots aflopen. Robots die zelf beslissen over leven en dood zijn een recept voor grote ongelukken. Misschien niet zozeer aan de zijde van de partij die ze inzet, maar wel aan de andere zijde. Het aantal burgerslachtoffers zou door robots die fouten maken verder omhoog kunnen gaan.”

Lees in nrc.next vandaag een interview met roboticaprofessor Noel Sharkey (€).