Demonstranten Hongkong gaan in gesprek met overheid - protest slinkt

Een man fietst naar zijn werk langs een blokkade van Occupy Central. De demonstranten knopen een formeel overleg aan met de autoriteiten.
Een man fietst naar zijn werk langs een blokkade van Occupy Central. De demonstranten knopen een formeel overleg aan met de autoriteiten. Foto ANP/Reuters/Carlos Barriua

De pro-democratische demonstranten in Hongkong gaan in gesprek met de autoriteiten. Afgelopen nacht kwamen beide partijen tot een overeenkomst om het formeel overleg te starten. De acties van Occupy Central gaan ondertussen door.

Dat er gesprekken gaan plaatsvinden wil niet zeggen dat de demonstranten weer naar huis gaan, aldus Alex Chow, de aanvoerder van de Hong Kong Federation of Students:

“Het zal eindigen wanneer de overheid iets belooft, anders is het onmogelijk om de mensen over te halen dat ze moeten stoppen.”

Over een exacte datum voor de gesprekken is nog niks bekend. Wel zeggen de studenten dat zodra de politie geweld inzet tegen de demonstranten, de gesprekken van de baan zijn.

Nog steeds aantal straten bezet

Gisteren ontruimden de demonstranten de eerste blokkades in de stad, nadat de leider van Hongkong, C.Y. Leung, had aangekondigd dat ambtenaren een ongestoorde doorgang naar hun werk moesten krijgen. De politie zou anders alle mogelijke opties aanwenden om dit te bewerkstelligen.

Occupy Central houdt echter nog steeds een aantal straten bezet. Het aantal demonstranten is volgens de BBC afgelopen nacht aanzienlijk geslonken.