Crisisoverleg Juncker met Eurofractieleiders

Hongaar afgewezen voor post Burgerschap

De spanning rondom de nieuwe Europese Commissie van Jean-Claude Juncker loopt verder op. Beoogd Commissievoorzitter Juncker voert vandaag persoonlijk gesprekken met de leiders van de belangrijkste fracties in het Europees Parlement om te voorkomen dat zijn ploeg nog meer schade oploopt.

Het topoverleg volgt op een gisteren dramatisch verlopen hoorzitting van de Sloveense ex-premier Alenka Bratusek, net als Frans Timmermans één van de zeven ‘supercommissarissen’ in Junckers team. Gisteren wees het Europarlement bovendien de Hongaar Tibor Navracsics af. Hij mag wel eurocommissaris worden, maar niet voor Cultuur, Jeugd en Burgerschap.

Door Navracsics’ lidmaatschap van Fidesz, de nationalistische regeringspartij in Hongarije, zou hij daarvoor niet geschikt zijn. Veel Europarlementariërs vinden dat de Fidesz-regering de burgerrechten schendt en anti-Europees opereert. Navracsics, oud-minister van Justitie, distantieerde zich gisteren schriftelijk van de Fidesz-regering, maar het mocht niet baten.

Een herverdeling van portefeuilles binnen Junckers commissie is nu waarschijnlijker geworden. Er bungelen nu in totaal zes kandidaat-commissarissen. Bij het crisisoverleg tussen Juncker en onder meer Martin Schulz, de socialistische parlementsvoorzitter, zal ook Junckers rechterhand Frans Timmermans aanschuiven. Timmermans (PvdA), die in de nieuwe commissie de ‘eerste vicepresident’ wordt, heeft vanmiddag om half drie nog zijn eigen hoorzitting, als allerlaatste.

Juncker moet peilen of de ‘grote coalitie’ van sociaal- en christen-democraten, die nodig is om zijn commissie door het Europarlement te krijgen, nog werkt. Vorige week werd de parlementaire vrede verstoord toen deze twee fracties elkaars kandidaat-commissarissen hard begonnen aan te vallen. Daarnaast zal Juncker onderzoeken of het met (kleine) portefeuillewijzigingen mogelijk is tot een vergelijk met het Europarlement te komen.

Het EU-parlement kan formeel alleen de hele commissie afwijzen, maar in het verleden slaagde het parlement erin ook individuele commissarissen naar huis te sturen, door te dreigen met afwijzing van de hele ploeg. Junckers grootste zorg is op dit moment Bratusek. De Sloveense ex-premier wordt straks een van de zeven vicepresidenten en moet de zware energieportefeuille krijgen. Maar ze wekte gisteren de toorn van Europarlementariërs door vragen hierover uiterst vaag te beantwoorden. Toen ze zelf erkende steeds in de herhaling te vallen, nam de hoon een vogelvlucht. Een vooraanstaande christendemocraat typeerde haar als „Bratusek bla bla bla”.

Het Europarlement wil vandaag nog over het lot van Bratusek beslissen, net als over dat van vier andere omstreden kandidaten: de Brit Jonathan Hill (Financiële Markten), de Fransman Pierre Moscovici (Economie), de Spanjaard Miguel Arias Cañete (Klimaat en Energie) en de Tsjechische Vera Jourová (Justitie).