Bliksem doodt elf leden van bedreigde wiwa

Tientallen leden van een van de meest bedreigde inheemse stammen van Colombia, de wiwa, verzamelden zich sinds zaterdag in een tempel van riet en adobe om naar hun leiders te luisteren. Ze hadden uren gelopen naar de heilige plek, hoog in de bergen van de Sierra Nevada de Santa Marta in het noorden van het land.

Tijdens een ceremonie in de nacht van zondag op maandag sloeg het noodlot toe. De tempel werd geraakt door een bliksemschicht. Elf wiwa waren op slag dood, onder wie hun belangrijkste leider. Nog eens vijftien stamleden raakten gewond tijdens de brand die volgde op de flits.

De Colombiaanse regering heeft de inheemsen met helikopters geëvacueerd. Onder de doden en gewonden waren alleen mannen; vrouwen en kinderen mochten niet bij de ceremonie zijn. President Santos betuigde zijn medeleven via Twitter.

De wiwa, herkenbaar aan hun witte kleding en punthoeden, zijn uit hun oorspronkelijke leefgebied verdreven tijdens de al vijftig jaar durende burgeroorlog in Colombia. Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo geloven de wiwa dat de bliksem inslaat op plekken waar een misdaad is begaan tegen Moeder Aarde.