Avant-garde solo-cd Yorke is onder de maat

Thom Yorke, vorig jaar met Atoms For Peace in de HMH.
Thom Yorke, vorig jaar met Atoms For Peace in de HMH. fOTO ANP

Om twee redenen behoort Thom Yorke tot de avant-garde van de popmuziek. Omdat Yorke zijn ziel graag uitdrukt in moderne elektronica, en omdat hij het resultaat daarvan op eigenwijze, digitale manier aan de man brengt. Sinds vrijdag is zijn nieuwe solo-cd verkrijgbaar op BitTorrent, een site om files te delen. Via BitTorrent omzeilt hij magnaten als Spotify en iTunes, en levert hij zijn cd voor slechts 6 dollar. Yorke moedigt anderen aan om hetzelfde te doen.

Thom Yorke, ook bekend als zanger van Radiohead, maakte vorig jaar een cd met zijn tijdelijke band Atoms For Peace. Die nummers, gemaakt met onder anderen Flea van Red Hot Chili Peppers, waren prachtige bouwsels van vervreemdende elektronica, de huppelige bas van Flea en ruimtelijke sidderstem van Yorke. Het waren avontuurlijke liedjes, maar het waren nog steeds liedjes. Op Tomorrow’s Modern Boxes is het liedjes-idee goeddeels losgelaten. De vegen van klank, de pruttelende achtergrondvibraties en tikkende percussielijnen zwellen aan en nemen af, als een onvoorspelbaar briesje. In de acht nieuwe nummers, gemaakt met producer Nigel Godrich, komt melodie er niet aan te pas.

Dat hoeft niet onoverkomelijk te zijn – als de klanken prikkelen door inventiviteit of als een bijzondere sfeer wordt overgebracht, denk aan de vroege ‘ambient’-platen van Brian Eno, waar deze nummers soms op lijken. Maar Yorke blijft in bekend idioom. De warmbloedige zwemen van synthetische herkomst waren al te horen op platen van Radiohead en van Yorke zelf. De tikkende plastic emmer-ritmes verrassen niet meer, ze storen. Vooruitgeschoven single A Brain In A Bottle is een gunstige uitzondering, als Yorkes stem de elektronische elementen in een emotionele greep houdt, voortgestuwd door synthesizergebrom.

Maar Yorke raakt steeds meer onthecht van de beginselen van de popmuziek. Dat mag interessant lijken, als frontbericht van het elektronica-genre is deze cd onder de maat.