Als Schnepper begint te praten, is ze moeilijk te stoppen

Wie: Loes Schnepper

Leeftijd: 51 (personage Lies)

Wat: actrice met Gouden Kalf

Waar: Gala van de Nederlandse Film

De gemiddelde televisiekijker van het Gala van de Nederlandse Film (VPRO) kende waarschijnlijk weinig van de prijswinnaars en werd daar ook verder niet erg mee geholpen, door de afwezigheid van enig commentaar of toelichting.

Maar de winnares van het Gouden Kalf voor beste actrice in een televisiedrama, het nog niet uitgezonden Voor Emilia in de rubriek One Night Stand, kenden zelfs de collega’s in de zaal nauwelijks.

Dus zette Loes Schnepper een bril op de neus, haalde een briefje te voorschijn en zei: „Ik zal maar beginnen met me even voor te stellen.” Winnaars mochten dit jaar veertig woorden van dank uitspreken, maar Schnepper trok zich minuten later nog steeds niets aan van de muziek die haar van het podium trachtte te blazen.

We kwamen zo wel veel details te weten over Schnepper: dat ze op haar 36ste de beeldende kunst vaarwel had gezegd; dat ze ook trainingsactrice was; dat ze sinds twee weken een agent heeft; dat ze geopereerd is aan een hernia, die haar veel pijn had bezorgd bij de opnamen, maar dat de meisjes van de visagie en de catering haar er doorheen hadden geholpen; en dat een lange reeks kindernamen maar snel het kalfje moesten komen aaien.

De vraag is of we dit allemaal wel wilden weten. Net als voor het 51-jarige personage van de lerares Duits Lies in Voor Emilia, lijk je voor Schnepper de tijd te moeten nemen. Dat geldt ook voor haar op YouTube en Facebook beroemde personage ‘Loes’, ster van een reeks korte filmpjes van Allard Westenbrink. Ze bemoeit zich overal mee: een gesprek aan het tafeltje naast haar, een verrekening in het restaurant, schoonmoeders en vriendinnen. Ze zeurt en zit boordevol boosheid.

In 2011 gingen de Jakhalzen van DWDD al eens op onderzoek uit of Schnepper echt was of een fictief personage. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Schnepper speelt in de Gelderse improvisatietheatergroep PIT en dat doet denken aan een voorganger, toneelgroep Carver, die ons actrices als Beppie Melissen en Leny Breederveld schonk. Het kan niet missen dat Schnepper in dit rijtje terecht gaat komen. Na kleine rolletjes in bescheiden televisieseries lonkt nu iets van het formaat van Gooische Vrouwen.