Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Al ruim 400 doden bij strijd om Kobani - ‘stad dreigt te vallen’

Rook stijgt op uit Kobani, nadat er net een luchtaanval is uitgevoerd.
Rook stijgt op uit Kobani, nadat er net een luchtaanval is uitgevoerd. Foto Reuters/ Umit Bektas

Bij de strijd rond en om het Syrische grensstadje Kobani, aan de Turkse grens, zijn sinds half september al 412 mensen gedood. Dit cijfer komt van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), de vaak geciteerde eenmansorganisatie die al jaren de Syrische burgeroorlog documenteert via bronnen op het slagveld.

412 doden zijn door het SOHR gedocumenteerd, maar het heeft meteen gezegd dat het daadwerkelijke aantal waarschijnlijk het dubbele is, schrijft persbureau Reuters. Het is voor het eerst dat er een eerste benadering van het totale aantal doden van de afgelopen weken rond Kobani bekend is gemaakt.

Meer luchtaanvallen

In tegenstelling tot gisteren is de internationale coalitie, geleid door de Verenigde Staten, weer actief met luchtaanvallen in het gebied. Volgens de Nederlandse correspondent Harald Doornbos, al dagen aanwezig aan de Turkse kant van de grens bij Kobani, zijn er inmiddels vandaag vier geweest. Daarmee probeert de coalitie te voorkomen dat Islamitische Staat (IS) het stadje definitief in handen krijgt. Volgens Doornbos voert IS ondanks de luchtaanvallen nog gewoon aanvallen uit, nadat het eerder stil leek:

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos Halve minuut geleden weer airstrike. Hoorde straaljager, toen krakende explosie, rookwolk. 4e vandaag. Op zelfde plek as 3e, westen #Kobane.
Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos ISIS is still able to attack, saw 15 min ago how ISIS was shelling building near to YPG-flag in center town. #kobane

Gisteren waren er voor het eerst twee vlaggen van de extremistisch jihadistische beweging, die momenteel al grote delen van Syrië en Irak in handen heeft, te zien. Het verzet van de Koerdische strijders in de stad leek gebroken, maar de stad is nog niet in handen van IS gevallen.

Erdogan: Kobani op het punt van vallen

Alleen dreigt dat wel snel te gebeuren, volgens de Turkse president Erdogan. Volgens hem is er een grondoffensief nodig om IS terug te dringen uit Kobani, schrijft persbureau AFP:

“Bombarderen maakt geen einde aan terreur. Er zijn al maanden voorbijgegaan en we zien er geen resultaten voor terug.”

Nog enkele dagen geleden zei Turkije dat het Kobani niet in handen van IS zou laten vallen.