Spaanse verpleegster loopt ebola op - Nederlandse man heeft de ziekte niet

Een verpleegster die in Madrid een ebola-patiënt behandelde, is besmet. Het is de eerste patiënt die de ziekte buiten West-Afrika heeft opgelopen. De Nederlandse patiënt die de ziekte leek te hebben, is definitief níet besmet.

Een gezondheidsmedewerker bij het huis van een ebola-patiënt in Dallas.
Een gezondheidsmedewerker bij het huis van een ebola-patiënt in Dallas. Foto AP / LM Otero

Een Spaanse verpleegster die in Madrid een ebola-patiënt behandelde, blijkt de ziekte ook te hebben. Dat schrijft persbureau Reuters. In het ziekenhuis overleden eerder twee patiënten aan de ziekte.

De verpleegster is met hoge koorts naar het ziekenhuis gegaan. Daar is ze in quarantaine geplaatst. Het is de eerste patiënt die de ziekte buiten West-Afrika heeft opgelopen.

De vrouw behandelde de 69-jarige priester Manuel Garcia Viejo, die in Sierra Leone besmet was geraakt. Bij aankomst in het ziekenhuis was hij in slechte conditie, leed hij aan uitdroging en had hij complicaties aan de lever en nieren. Hij stierf een paar dagen later.

Nederlandse man heeft ziekte niet

De Nederlandse patiënt die de ziekte leek te hebben, is definitief niet besmet. Dat meldt het Erasmus MC. Zijn klachten werden veroorzaakt door malaria, niet door ebola. Het ziekenhuis heft de quarantainemaatregelen op.