Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Auto- en motorsport

Toestand Formule 1-coureur Bianchi ‘kritiek maar stabiel’

Bianchi (op voorgrond) tijdens de race gisteren. Op de achtergrond zien we Caterham-coureur Kamui Kobayashi.
Bianchi (op voorgrond) tijdens de race gisteren. Op de achtergrond zien we Caterham-coureur Kamui Kobayashi. Foto AFP / Toru Yamanaka

De toestand van de Franse Formule 1-coureur Jules Bianchi, die gisteren zwaargewond raakte na een crash tijdens de Grand Prix van Japan in Suzuka, is “kritiek maar stabiel”. Dat heeft de internationale automobielfederatie FIA vanmiddag bekendgemaakt.

Door tyfoon Phanfone was het dit weekend zeer regenachtig in Suzuka. Tegen het einde van de wedstrijd, die in het begin al was onderbroken vanwege de regenval, ging het opnieuw hard regenen en werd het erg glad. In de 42e ronde gleed de Duitser Adrian Sutil (Sauber) van de baan, waarna een paar minuten later Bianchi op dezelfde plek uit de bocht vloog en de takelwagen raakte die de wagen van Sutil moest wegslepen.

Na het ongeluk werd Bianchi afgevoerd naar het ziekenhuis dicht bij het circuit. Hij was buiten bewustzijn. Kort na het ongeluk werd de race definitief gestaakt.

Hieronder de beelden van de crash van Sutil en daarna een shot van na de crash van Bianchi, waarvan geen beelden zijn gemaakt of vrijgegeven:

https://www.youtube.com/watch?v=gIn9SH4Zuwc

Team vraagt media om terughoudendheid

De 25-jarige Bianchi onderging gisteren in het ziekenhuis een spoedoperatie en werd daarna overgebracht naar de intensive care. Franse media meldden gisteravond dat hij zelf weer zou kunnen ademen, maar de BBC meldde dat daarover nog onzekerheid bestaat. Bianchi heeft in elk geval ernstig hoofdletsel aan het ongeluk overgehouden. Zijn team Marussia riep de buitenwereld vanochtend in een verklaring op om “geduld en begrip” voor de beperkte informatie die tot dusver over de toestand van Bianchi naar buiten is gekomen. Het team belooft de komende tijd regelmatig, in overleg met de familie en het ziekenhuis, met updates over Bianchi naar buiten te komen.

Zware crashes komen zelden meer voor in de Formule 1. De Braziliaan Ayrton Senna is de laatste Formule 1-coureur die om het leven kwam bij een ongeluk. Gisteren ging het dus toch weer mis. Verschillende coureurs en oud-wereldkampioen Niki Lauda uitten kritiek op de beslissing om de wedstrijd niet eerder op de dag te laten beginnen. Williams-coureur Felipe Massa vond ook dat de race laat gestopt is:

“Vijf ronden voor het ongeluk schreeuwde ik op de radio dat het te nat was op te baan om te racen. Ze hebben echter te lang gewacht en dat is erg gevaarlijk.”

Lees ook ons vragenstuk ‘Racen blijft gevaarlijk. Had ongeluk Formule 1 voorkomen kunnen worden?’