Oud-advocate krijgt 3,5 jaar cel wegens fraude

Voormalig advocate Monique S. is veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor oplichting. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vanmiddag bepaald. S., de weduwe van PVV-Statenlid Jos van Hal, moet vanwege de oplichting ook bijna vier miljoen euro schadevergoeding betalen aan een aantal bedrijven.

Voormalig advocate Monique S. is veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor fraude. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vanmiddag bepaald. S., de weduwe van PVV-Statenlid Jos van Hal, moet vanwege de oplichting ook bijna vier miljoen euro schadevergoeding betalen aan een aantal bedrijven.

De uitspraak van de rechter is gelijk aan de eis die het OM twee weken geleden deed. De rechter achtte vanmiddag bewezen dat S. gedurende een periode van vier jaar brieven en beschikkingen van rechtbanken en de Raad van State vervalste, ten koste van haar cliënten – woningstichtingen, projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Zo zou er voor zes miljoen euro fraude zijn gepleegd.

S. bekende eerst en wees toen naar echtgenoot

Haar man Jos van Hal, Statenlid voor de PVV in Utrecht, pleegde een maand nadat de kwestie aan het licht kwam zelfmoord. “In eerste instantie heeft de verdachte bekend schuldig te zijn, maar later heeft ze gezegd dat haar man haar gedwongen heeft”, aldus een woordvoerder van justitie eerder in NRC Handelsblad. Het OM kwam tot de conclusie dat haar eerste verklaringen juist zijn.

Volgens justitie ondervinden de slachtoffers van S. nog steeds de financiële gevolgen van haar handelen. Het OM verweet de vrouw vooral ook dat zij misbruik zou hebben gemaakt van haar functie.