Mijn soort kookboek

Mijn allereerste Donna Hay kreeg ik van een vriendin. ‘Omdat het jouw boek al was. Je wist ’t alleen nog niet,’ schreef ze voorin. Dat was in 1999; ik had nog nooit van Donna Hay gehoord. Anno 2014 is ditzelfde boek, Het nieuwe koken, een van de meest stukgekookte in mijn kast. Mijn vriendin had gelijk; dit was mijn soort boek. Ik werd onmiddellijk een Hay-fan, en ben dat altijd gebleven.

Donna Hay, voor wie haar niet kent, is een Australische foodstylist, auteur van veertien bestsellende kookboeken en naamgever van een kooktijdschrift. Daarnaast presenteert ze een serie kookprogramma’s – in Nederland uitgezonden op 24Kitchen – en heeft ze een eigen kookspullen- en servieslijn. Je zou bijna zeggen dat Donna Hay geen kookimperium heeft, maar dat ze een kookimperium is.

Wie eenmaal kennis heeft gemaakt met haar kook- en presentatiestijl, herkent deze altijd en overal. Puur, vers en simpel, noemt ze het zelf graag. Maar het is meer dan dat. Hay is de koningin van ‘weinig moeite, veel effect’. Haar gerechten zien er bijna altijd ingewikkelder en daardoor imposanter uit dan ze in werkelijkheid zijn. Met kleine versimpelingen en onschuldige shortcuts weet ze telkens weer tijd en moeite te besparen, zonder dat het ten koste gaat van het eindresultaat.

Ook haar onlangs verschenen boek Nieuwe klassiekers staat weer vol met zulke recepten. Het is een dure uitgave, loeizwaar, gebonden, rijk geïllustreerd en met meer dan 300 recepten. Een prachtig boek. En toch heb ik er één bezwaar tegen. Het draait allemaal wel heel erg om vlees. Er staan echt maar heel weinig vegetarische gerechten in en al helemaal nauwelijks groentegerechten. Van een boek dat Nieuwe klassiekers heet, mag je toch verwachten dat het een beetje meer in de (flexitarische) tijdgeest past.

Enfin, zoals gezegd, verder een prachtig boek. We gaan er deze week uit koken, maar we doen dat eens een beetje anders dan anders: je krijgt een compleet, herfstig diner voorgeschoteld, met voor-, tussen-, hoofd- en nagerecht. Dat is namelijk precies waarom Donna Hay zo succesvol is: haar recepten zijn perfect etentjesmateriaal. Mooi, lekker én goed te doen.