Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Koerdische betogers dringen hal Tweede Kamer binnen

Koerden die demonstreerden bij de Tweede Kamer in Den Haag zijn het gebouw binnengedrongen. Het protest lijkt onderdeel van een grotere internationale actie, op Twitter te volgen via #Twitterkurds.

Foto @IvarLingen / Twitter
Foto @IvarLingen / Twitter

Koerden die demonstreerden bij de Tweede Kamer in Den Haag zijn het gebouw binnengedrongen. Het gebouw is afgesloten en het plein is afgezet.

Volgens Philip de Witt Wijnen, redacteur op de Haagse redactie, zijn er buiten zo’n drie- à vierhonderd man - een eerste inschatting. Een derde daarvan is politieagent.

“Het is vrij vreedzaam. De hoofdingang van de kamer is vergrendeld door drie, vier rijen politiemannen. Er blaffen wat politiehonden, maar op het plein gaat het er niet wild aan toe. Wel zitten er mensen die wat scanderen: ‘Erdogan, moordenaar’. Er zijn geen ME-busjes, alleen politiemannen.”

Het gebouw is nu afgesloten, schrijft ook Tweede Kamerlid Bart de Liefde op Twitter, maar buiten staat nog een flinke groep te scanderen. De tekst op een spandoek: ‘Stop met zwijgen, steun Kobani’. Een spontane demonstratie, volgens freelance journalist Ivar Lingen.

Twitter avatar IvarLingen Ivar Lingen Koerden die ik heb gesproken, wisten pas twintig minuten van tevoren dat de betoging zou plaatsvinden.

Toch lijkt het protest onderdeel van een grotere internationale actie, op Twitter te volgen via #Twitterkurds. Zo vinden op dit moment demonstraties plaats in Turkije, Denemarken, Duitsland en Oostenrijk.

Twitter avatar MoPrins1 Mo Prins Protest van Koerden, van Istanboel tot Londen http://t.co/QSAGtfoj51”

Koerden de straat op

In en rond Kobani, een grensstadje in het noorden van Syrië, wordt al weken gevochten door Koerden en strijders van Islamitische Staat (IS). De opmars van IS heeft ervoor gezorgd dat 160.000 Syrische Koerden op de vlucht zijn geslagen en de grens met Turkije zijn overgestoken.

Eerder vanavond dienden verschillende partijen een spoedverzoek in. De Tweede Kamer wil weten welke stappen de internationale coalitie, waaraan Nederland met F16’s deelneemt, heeft gezet om de burgers van Kobani te beschermen.

Het protest in Den Haag

De Koerden in Den Haag kwamen niet verder dan de hal, zo blijkt uit onderstaande foto op Twitter. Het

Twitter avatar Daphid David van Dam Koerden in de Tweede Kamer tegen IS http://t.co/wDIWLYFNIM

Journalist van RTL Nieuws, Jos Heymans, op Twitter:

Twitter avatar JosHeymans Jos Heymans Ik tel zo’n 25 politieauto’s en -busjes, dat moeten toch gauw 100-120 man zijn. Hele Binnenhof door politie omsingeld.

Er staat een flinke rij agenten voor het gebouw.

Twitter avatar IvarLingen Ivar Lingen De linie van tientallen agenten voor de Tweede Kamer. http://t.co/zQXMkw6guT

En ook andere omstanders en journalisten maken foto’s van de betogers.

Twitter avatar deliefde Bart de Liefde De groep die buiten staat wordt groter, scanderen en zwaaien met vlaggen. Veel politie voor Kamergebouw http://t.co/GZTrCD44f7
Twitter avatar arabthomness Thomas van Linge #Kurdistan: Kurds in the #Netherlands storming the Dutch parliament in the Haque in response to #IS attack on #Kobanê http://t.co/i2lwm7Ye1V