Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kijken: BBC-personeel bekogeld met traangas door Turkse politie

Vele journalisten zijn naar de Turks-Syrische grens getrokken om verslag te doen van de strijd om het Syrische grensstadje Kobani. Zo ook van de BBC. Toen zij gisteren protesten van lokale en Syrische Koerden verlieten, werden ze achtervolgd door de Turkse politie en bekogeld met traangas. En de camera bleef draaien.

Vele journalisten zijn naar de Turks-Syrische grens getrokken om daar verslag te doen van de strijd om het Syrische grensstadje Kobani, waar Koerdische strijders proberen te voorkomen dat IS de macht grijpt. Zo ook van de BBC. Toen zij gisteren de plek van protesten van lokale en Syrische Koerden verlieten, werden ze achtervolgd door de Turkse politie en bekogeld met traangas. Eén bus gas ging dwars door de ruit van hun auto. En de camera bleef draaien.

De grenspolitie greep gisteren in bij de protesten, omdat er een raket zou zijn neergekomen op een huis aan de Turkse kant van de grens. Het hele gebied werd ontruimd. Daarbij werd traangas ingezet. De BBC-verslaggever die bezig was met het item, Paul Adams, vertelt wat er toen gebeurde:

“We stopped to film a final piece to camera before leaving. Across the field, people were rushing to attend to a body lying prone in the dirt. A white police truck approached and fired a tear gas canister which bounded along the track beside us. As we clambered into our vehicle and started to leave, a second canister smashed through the rear window. It had been fired from no more than 10 feet (3 meter, red.) away and could easily have killed anyone it hit.

The van quickly filled with choking tear gas. Curtains and upholstery started to catch fire. As we coughed and spluttered on the ground outside, our quick thinking driver and safety adviser put the fire out.”

Twitter avatar BBCPaulAdams Paul Adams Turkish troops just fired 2 tear has canisters into our vehicle at point blank range, while we were driving away. Everyone ok. 1/2
Twitter avatar BBCPaulAdams Paul Adams Damage to BBC vehicle after tear gas attack. Correction: by police not army. http://t.co/jmWvXq7G4x

Doden bij hevige gevechten

De gevechten in en rond Kobani gaan inmiddels onverminderd hevig door. Onduidelijk is of IS-strijders zich nu al in Kobani bevinden. Autoriteiten in de stad ontkennen dat. Er zijn al wel twee IS-vlaggen te zien, één op een gebouw aan de rand van de stad, en één op een heuvel. Vandaag zijn er volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), de eenmansorganisatie die vanuit Groot-Brittannië via activisten op het slagveld de afgelopen jaren de Syrische burgeroorlog monitort, twintig IS-strijders gedood toen ze probeerden Kobani binnen te dringen.

Journalist Harald Doornbos is bij de grens:

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos Right now I see 2ISIS guys sitting 10meters left of flag on lefty on hill RT @ivan_sindy 2 ISIS flag in Kobane raised http://t.co/jjQRMG2etG

Koerdische strijders zouden gisteren nog een grote aanval van IS hebben afgeweerd. Daarbij kwamen volgens het SOHR 46 mensen aan beide kanten om, volgens de Koerden 89, van wie 74 IS-leden.

IS, dat inmiddels al de macht in grote delen van Syrië en ook Irak in handen heeft, is sinds half september bezig met een opmars richting het grensstadje Kobani, de Koerdische naam voor Ayn al-Arab. Die opmars heeft ervoor gezorgd dat 160.000 Syrische Koerden op de vlucht zijn geslagen en de grens met Turkije zijn overgestoken.