Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Spoedverzoek van partijen: kabinet moet uitleg geven over strijd Kobani

Het kabinet moet morgen een brief naar de Tweede Kamer sturen over de situatie rondom het Noord-Syrische grensstadje Kobani. Bijna de hele oppositie heeft daartoe een spoedverzoek ingediend, dat wordt ondersteund door coalitiepartijen VVD en PvdA.

Turkse Koerden kijken naar gevechten van IS en Koerdische troepen in Kobani, Syrië.
Turkse Koerden kijken naar gevechten van IS en Koerdische troepen in Kobani, Syrië. Foto AP / Lefteris Pitarakis

Het kabinet moet morgen een brief naar de Tweede Kamer sturen over de situatie rondom het Noord-Syrische grensstadje Kobani. Dat schrijft persbureau Novum.

Bijna de hele oppositie - de PVV, de SP, D66, het CDA, de SGP, de ChristenUnie en GroenLinks - heeft daartoe een spoedverzoek ingediend, dat wordt ondersteund door coalitiepartijen VVD en PvdA.

Vragen over internationale coalitie

De kamer wil weten welke stappen de internationale coalitie, waaraan Nederland met F16’s deelneemt, heeft gezet om de burgers van Kobani te beschermen. De partijen willen vooral weten welke rol Turkije daarin speelt.

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt CDA, CU, SGP, GroenLinks, D66, SP, PVV, VVD willen morgen brief Timmermans over Kobani en rol anti-ISIS coalitie, incl. Turkije, VS en NL.

Verder vragen ze zich af of de regering “de noodzaak” voor de internationale gemeenschap ziet om de burgers te beschermen, en wil de Kamer opheldering over hoe de regering de gebeurtenissen in Kobani “op dit moment kwalificeert”.

‘Strijders van Islamitische Staat gedood’

Strijders van Islamitische Staat (IS), die inmiddels de macht in grote delen van Syrië en ook Irak in handen hebben, zijn sinds half september bezig met een opmars richting Kobani. Die opmars heeft ervoor gezorgd dat 160.000 Syrische Koerden op de vlucht zijn geslagen en de grens met Turkije zijn overgestoken.

Rondom Kobani wordt nog steeds hevig gevochten. Eerder vandaag zouden er volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) twintig strijders van IS zijn gedood toen ze de stad probeerden binnen te komen.