Israëlische ‘seksrabbijn’ blijft op vrije voeten

Rabbijn Eliezer Berland wordt afgeschermd door zijn volgelingen en zit in een afgedekte auto op de veerboot van Texel naar Den Helder.
Rabbijn Eliezer Berland wordt afgeschermd door zijn volgelingen en zit in een afgedekte auto op de veerboot van Texel naar Den Helder. Foto ANP / Evert Elzinga

De Israëlische rabbijn Eliezer Berland, die in eigen land wordt verdacht van ontucht, hoeft niet de cel in. Wel moet hij zich dagelijks melden bij de Nederlandse politie. Dat heeft de rechtbank Noord-Holland vanmiddag bepaald.

Berland werd vorige maand op Schiphol opgepakt. Hij kwam op vrije voeten, maar moest wel zijn paspoort inleveren. Dit weekeinde zorgde de 76-jarige rabbijn voor opschudding op Texel, waar hij met honderden ultraorthodoxe volgelingen bijeen was voor de joodse feestdag Jom Kippoer. Onze verslaggever Chris Hensen schrijft vanmiddag in een reportage in NRC Handelsblad:

Op vrijdagochtend is de omstreden rabbijn in het geheim naar Texel afgereisd. Dan is er nog niks aan de hand. Maar zoals dat gaat in een kleine gemeenschap verspreidt het nieuws over zijn aanwezigheid zich als een lopend vuurtje. Binnen een mum van tijd is heel Texel in de ban van de man die ‘sekterabbijn’ of ‘seksrabbijn’ wordt genoemd. En later ook de rest van Nederland.

Rabbijn verdacht van ontucht met minderjarigen

De rechtbank sprak zich vandaag uit over het beroep dat het Openbaar Ministerie had ingesteld tegen de vrijlating van Berland. Hij wordt verdacht van ontucht met vrouwelijke volgelingen, onder wie een 15-jarig meisje. Hij nam de benen nadat de Israëlische politie een onderzoek instelde. Zijn vlucht voor de Israëlische justitie bracht hem al in Marokko en Zimbabwe, waar hij ook steeds problemen kreeg met de autoriteiten.

Berland hangt de Breslov-tak aan van de chassidisch-joodse beweging, een zeer orthodoxe stroming. Die tak draait om rabbijn Nachman van Breslov, die rond 1800 leefde. De stroming, die de nadruk legt op de individuele band van de gelovige met de Schepper, is zeer populair in het hedendaagse Israël. Theoloog Tomer Persico van de Universiteit van Tel Aviv noemt Berland een “spirituele popster”. Volgens critici is de cultus rond Berland eerder een sekte dan een serieuze beweging.

Lees de volledige reportage ‘Tumult op Texel om seksrabbijn’ (€).