Hooggerechtshof VS wijst beroep tegen homohuwelijk in vijf staten af

Een homokoppel trouwt in in Hollywood, Californië. Het Hooggerechtshof in de VS heeft vandaag door een beslissing de weg vrijgemaakt voor het huwelijk in nog eens vijf, waarschijnlijk zelfs elf staten.
Een homokoppel trouwt in in Hollywood, Californië. Het Hooggerechtshof in de VS heeft vandaag door een beslissing de weg vrijgemaakt voor het huwelijk in nog eens vijf, waarschijnlijk zelfs elf staten. Foto AFP/ Robyn Beck

Een verrassend besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof vandaag: het neemt vijf lopende beroepszaken rond de legalisering van het homohuwelijk niet in behandeling. Dat besluit zorgt er niet alleen voor dat homostellen in die vijf staten binnen afzienbare tijd kunnen trouwen, maar in nog eens zes andere staten waar er een dergelijk beroep loopt. Dan zou het aantal staten met het homohuwelijk van 19 naar 30 stijgen.

Het gaat nu om Virginia, Oklahoma, Utah, Wisconsin en Indiana. Daar hadden rechtbanken op een lager niveau het verbod in die staten op het homohuwelijk al nietig verklaard. De andere zes staten waar er momenteel eenzelfde procedure loopt zijn North Carolina, West Virginia, South Carolina, Wyoming, Kansas en Colorado.

Onverwacht besluit

Juridisch experts hadden niet verwacht dat het Hooggerechtshof vandaag deze beslissing zou nemen, schrijft persbureau Reuters. Die dachten dat het Hof wel zou willen afwegen of de garantie van gelijke behandeling die in de grondwet staat zou betekenen dat afzonderlijke staatsverboden op het homohuwelijk onwettig zijn. Dat punt kan op een later moment nog terugkomen, maar de boodschap van vandaag kan in ieder geval al een impuls betekenen voor voorstanders van het homohuwelijk in staten waar er nog een verbod geldt.

Het Hooggerechtshof heeft zich al weleens over een deel van het homohuwelijk uitgesproken. Volgens de wet was de interpretatie van “huwelijk” en “echtgenoot” alleen van toepassing op heteroseksuele koppels. Ongrondwettelijk, zo oordeelde het Hof vorig jaar juni. Sindsdien hebben homokoppels hetzelfde recht op financiële voordelen als heterokoppels.

Achterhoedegevecht

Volgens onze correspondent Guus Valk vochten de eerdergenoemde staten in kwestie eigenlijk ook een “achterhoedegevecht”, omdat het homohuwelijk steeds meer en meer geaccepteerd wordt, ook juridisch. Uit enquêtes blijkt dat meer en meer Amerikanen voor het homohuwelijk zijn en ook steeds meer politici hebben zich voor het huwelijk uitgesproken. En niet alleen Democraten, ook belangrijke Republikeinen.