Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gevechten bij Kobani gaan door - ‘IS-vlag op gebouw te zien’

Er wordt nog steeds hevig gevochten om het noordelijke Syrische stadje Kobani, gelegen op de grens met Turkije. Er zouden vandaag twintig strijders van Islamitische Staat (IS) zijn gedood toen ze de stad probeerden binnen te dringen. Onduidelijk is of IS nou al in Kobani is. Wel is op beelden een IS-vlag op een gebouw te zien.

Rook stijgt op uit Kobani, waar hevig wordt gevochten om te voorkomen dat IS het grensstadje inneemt.
Rook stijgt op uit Kobani, waar hevig wordt gevochten om te voorkomen dat IS het grensstadje inneemt. Foto Reuters/ Umit Bektas

Er wordt nog steeds hevig gevochten om het noordelijke Syrische stadje Kobani, gelegen op de grens met Turkije. Vandaag zouden er volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) twintig strijders van Islamitische Staat (IS) zijn gedood toen ze de stad probeerden binnen te komen.

Onduidelijk is of IS nou wel of niet in de stad aanwezig is. Op tv-beelden van persbureau Reuters zou te zien zijn hoe een vlag van de extremistische jihadisten gehesen is op een gebouw, maar een activist die in Kobani is, heeft tegen een journalist gezegd dat IS er nog steeds niet is.

Je moet goed kijken, maar dit is een screenshot van de beelden van Reuters:

Twitter avatar RamiAlLolah Rami(ط) #ISIS flag raised on the eastern part of #Kobani as per #Reuters.. #Syria http://t.co/IiFbNFpO33

En dit is wat een activist meldde aan journalist Jenan Moussa:

Twitter avatar jenanmoussa Jenan Moussa ‘ISIS did not manage to enter kobane yet’ Kurdish acitivist Mustafa Bali just told me over phone. He is still in #kobane. @akhbar

De twee dingen spreken elkaar volgens een journalist in Kobani, die sprak met Reuters, inderdaad niet tegen. Ja, er is inderdaad een vlag gehesen, maar op een gebouw aan de rand van Kobani, niet ín de stad.

Veel doden bij afgeslagen aanval

Wat wel duidelijk is, is dat er hevig wordt gevochten. Er zijn, ook vanuit Turkije, hevige explosies te horen. Niet door luchtaanvallen door de internationale coalitie, zo melden aanwezige journalisten. De Koerdische strijdkrachten proberen er alles aan te doen om de opmars van IS te stuiten. Volgens persbureau AP hebben ze gisteren nog een aanval afgeslagen.

De Nederlandse journalist Harald Doornbos is, net als Moussa, op de grens met Kobani aanwezig:

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos Bit scary here. @jenanmoussa & I hiding with civilians behind wall, very loud explosions, bullets flying everywhere. http://t.co/oBK6uHIKWX

Er kwamen 46 strijders aan beide kanten om het leven, onder wie een Koerdische vrouw die zichzelf opblies, volgens het SOHR, de eenmansorganisatie die al jaren de Syrische burgeroorlog monitort. Volgens de Koerdische strijders kwamen er 89 mensen om, van wie 74 IS-strijders en vijftien Koerden.

Opmars sinds half september

IS, dat inmiddels al de macht in grote delen van Syrië en ook Irak in handen heeft, is sinds half september bezig met een opmars richting het grensstadje Kobani, de Koerdische naam voor Ayn al-Arab. Die opmars heeft ervoor gezorgd dat 160.000 Syrische Koerden op de vlucht zijn geslagen en de grens met Turkije zijn overgestoken.