Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Familie kroongetuige Fred Ros in gevaar’

De directe familie van Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces, loopt gevaar. De onderwereld zou zinnen op wraak voor zijn verklaringen in het zogenoemde ‘Passageproces’, schrijft De Telegraaf.

De verklaringen van Ros, waar NRC over beschikt, zijn belastend voor een groep criminelen die wordt verdacht van het uitvoeren van moorden in de onderwereld. Ros is nu als kroongetuige in de rechtszaak over de moorden alleen nog te hóren, niemand krijgt hem meer te zien. Dat bleek ook tijdens een cruciale zitting bij het gerechtshof, vorige week. Jan Meeus, onderzoeksjournalist bij NRC, was daarbij:

Twitter avatar jmeeus12 Jan Meeus Ros is vermomd aanwezig in afgesloten cabine. Voorzitter van het hof vindt het goed #liquidatieproces

Vorige week meldde het Openbaar Ministerie al dat er “gezocht wordt naar manieren om Fred Ros te laten zwijgen”.

Ros, die bekendstond als de ‘moordmakelaar’ van de onderwereld, wordt voor zijn veiligheid geïsoleerd vastgehouden in een speciale vleugel van de gevangenis in Vught, meldt De Telegraaf. Zijn bejaarde moeder is sinds de deal van haar zoon met justitie niet meer gezien op de voetbalclub waar ze vrijwilligster was. Of ze in een getuigenbeschermingsprogramma zit, is niet bekend.

Een advocaat van Ros, Willem Jan Ausma, wil tegenover het dagblad alleen kwijt dat er achter de schermen “het nodige speelt”. Bronnen bij de politie zouden hebben gezegd dat naast de moeder ook andere familieleden van Ros risico lopen om slachtoffer te worden van wraakacties.

Onno de Jong, een andere advocaat van Ros, zegt tegenover NRC dat er “vast van alles” speelt, “alleen kunnen wij niet controleren wat waar is”.

“In het belang van alle betrokkenen doen wij verder geen mededelingen.”

Toch praten

Ros bracht het grootste deel van deze eeuw door in de cel. In de twaalf jaar die hij in de cel doorbracht, leek hij loyaal, schreven Meeus en binnenlandredacteur Enzo van Steenbergen afgelopen vrijdag in NRC Handelsblad (€).

Tijdens de grote rechtszaak over de onderwereldmoorden, tussen 2008 en 2013, deed hij zijn mond nauwelijks open. Zijn vrienden onderhielden hem.

Ros’ opdrachtgevers zorgden voor hem en voor zijn familie. Ze betaalden zijn gezin 3.000 euro per maand. En als hij vrij zou komen, zou hij 175 euro krijgen voor iedere dag die hij had vastgezeten – zwijggeld.

Ros werd in januari 2013 weer veroordeeld, tot dertig jaar cel. Hij besloot toen toch te praten.

In ruil voor zijn verklaringen over de opdrachtgevers van onderwereldmoorden, werd hem 15 jaar strafkorting toegezegd, plus geld om bescherming te regelen als hij in 2016 vrijkomt.

Holleeder nog niet aangehouden

Volgens Ros zijn Willem Holleeder, Dino S. en Ali A. de drie opdrachtgevers geweest van een reeks liquidaties. Jesse R. was samen met Fred Ros de belangrijkste organisator en uitvoerder van liquidaties. Jesse R. werd door de rechter tot levenslang veroordeeld. Fred Ros kreeg dertig jaar cel. De verdachte opdrachtgevers Dino S. en Ali A. werden vrijgesproken van betrokkenheid bij liquidaties.

Willem Holleeder is nog niet vervolgd voor zijn rol bij liquidaties. Het Openbaar Ministerie doet op basis van de verklaringen van Ros wel aanvullend onderzoek naar Holleeder. Hij is nog niet aangehouden.

NRC meldde eind september dat Holleeder zich volgens Ros voor zeven miljoen euro had ingekocht in de groep rond Dino S. Het geld kwam volgens Ros van onderwereldbankier Willem Endstra en is verdeeld onder een groep criminelen. “Dat Willem met hun omging, dat komt omdat hij betaalde. Niet omdat ze vrienden waren”, aldus Ros.