EP weigert Hongaarse commissaris Navracsics voor beoogde rol

Tibor Navracsics was de beoogde commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Burgerschap.
Tibor Navracsics was de beoogde commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Burgerschap. Foto AP/ Thierry Monasse

De Hongaarse kandidaat Tibor Navracsics mag geen eurocommissaris van Cultuur en Onderwijs worden, heeft het Europees Parlement vandaag besloten.

Duidelijk was al dat enkele door Juncker benoemde kandidaten in moeilijkheden zijn gekomen tijdens hoorzittingen deze week. Navracsics was een van hen, maar hij is de eerste die het daadwerkelijk niet heeft overleefd. Hij mag echter wel eurocommissaris met een andere portefeuille worden, schrijft persbureau Reuters.

De Hongaarse oud-minister is kritisch ondervraagd door het cultuurcomité. Hij zou als minister verantwoordelijk zijn geweest voor wetten met betrekking tot minderheden en de media die volgens Europese instellingen tegen mensenrechtenverdragen ingaan.

Slechts advies

Het Europees Parlement kan individuele commissarissen niet afwijzen, slechts advies geven. Maar het moet uiteindelijk wel de voltallige Commissie goedkeuren, dus Juncker zal waarschijnlijk moeten schuiven in zijn posten.