Reddingsplan

Walt Disney redt Euro Disney met 1 miljard euro

Euro Disney zit financieel aan de grond. Het attractiepark heeft een miljard euro nodig om het hoofd boven water te houden.

Foto ANP

Het financieel noodlijdende Euro Disney is een reddingsplan van 1 miljard euro overeengekomen met steun van moederconcern Walt Disney. Dat heeft de Europese tak vandaag bekendgemaakt. Onder meer de verkoop van aandelen en een herstructurering van de schulden moeten het attractiepark in Parijs er weer bovenop helpen.

Afgelopen weekend vond er een spoedberaad plaats om de financiële situatie van Euro Disney te bespreken. Als gevolg van de economische crisis kampt het pretpark met teruglopende bezoekersaantallen. Dit jaar alleen al daalde het aantal bezoekers met zeven- tot achthonderdduizend in vergelijking met vorig jaar.

Ook zit het attractiepark met een schuld die inmiddels is opgelopen tot 1,75 miljard euro. Tegen persbureau Reuters zegt topman Tom Wolber daarover:

“Disneyland Paris is Europe’s number one tourist destination, but the ongoing economic challenges in Europe and our debt burden have significantly decreased operating revenues and liquidity.”

Herfinanciering

Als onderdeel van het reddingsplan gaat Euro Disney 420 miljoen euro aan aandelen uitgeven, waarvoor het moederbedrijf garant staat. Ook wordt een openstaande schuld van 600 miljoen euro aan Walt Disney, dat een belang van 40 procent in de Europese tak heeft, omgezet in aandelen.

Het is de vierde keer sinds de opening van het park in 1992 dat Euro Disney bij aandeelhouders moet aankloppen voor een herfinanciering.

    • Eva Oude Elferink