‘Energieakkoord onder druk - doelen duurzame energie onhaalbaar’

Windmolenpark voor Egmond aan Zee.
Windmolenpark voor Egmond aan Zee. Foto ANP / Jerry Lampen

Het Nationaal Energieakkoord dat een jaar geleden werd gesloten staat in zijn huidige vorm al op springen. Een aantal van de belangrijkste doelstellingen, zoals 14 procent duurzame energie tegen 2020, lijkt onhaalbaar. Dat schrijft dagblad Trouw.

Het akkoord zit vol onzekerheden en hoopvolle verwachtingen, meldt de krant op basis van een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) dat morgen wordt gepresenteerd. Als het beleid niet verandert is het aandeel duurzame energie in Nederland in 2020 10,6 procent, niet de voorgenomen 14 procent. Nu is dat 4,5 procent, waarmee Nederland onder aan de lijst staat van Europese landen.

Niet halen doelen ‘onacceptabel’

Onder anderen PvdA-leider Diederik Samsom wil opheldering. Hij noemt het niet nakomen van de energieafspraken “onacceptabel”. Stientje van Veldhoven van D66 wil dat verantwoordelijk minister Henk Kamp van Economische Zaken maatregelen neemt zodat de doelen alsnog worden gehaald.

Het energieakkoord voor een duurzame groei in Nederland werd in september vorig jaar onder leiding van de Sociaal-Economische Raad (SER) gesloten tussen overheid, werkgevers, werknemers en de milieubeweging. Er werden “harde afspraken” gemaakt over “een toekomstbestendig energie- en klimaatbeleid”. Die afspraken blijken nu “boterzacht”, zegt Van Veldhoven.

Afgelopen zomer bleek uit een tussenrapportage van de Commissie Borging van het Energieakkoord dat de uitvoering ervan niet overal even soepel verloopt. De basis voor uitvoering ervan was gelegd, maar nu was het “zaak om de benodigde wetgeving op tijd rond te krijgen”, schreef economieredacteur Renée Postma in NRC Handelsblad (€).

Dat zou op 1 januari 2015 het geval moeten zijn om het hele proces geen vertraging te laten oplopen.