Deze vrouw laat ons horen hoe mooi/knap/apart twee noten tegelijk zingen is

Boventoonzang, heet het. Of keelzang. Van oorsprong een Aziatische zangtechniek, vooral in Mongolië behoort het bijna tot het cultureel erfgoed. Maar meer naar het westen zijn er ook mensen die deze kunst bijzonder goed beheersen. De Duitse zangeres Anna-Maria Hefele heeft in enkele dagen al bijna 1,5 miljoen mensen naar haar video getrokken.

Boventoonzang is kort gezegd het zingen van twee noten tegelijkertijd. Eén lage, één hoge. De stem nog letterlijker als instrument. Het resultaat is iets waar je waarschijnlijk van zegt ‘goh, wat knap’, maar waarvan je nou niet een volledig album op Spotify aanzet tijdens een fietsritje. Al zullen smaken verschillen.

Maar knap dus, dat wel. Hefele is er inmiddels al tien jaar mee bezig. Ze geeft les en houdt lezingen. En ze treedt op. Onder andere met haar groep Supersonus, waarin ze ook werkt met boventoonzang:

Nog iets toegankelijker is haar cover van het Duitstalige nummer ‘Du redest wenn du schläfst’ van Ganz Schön Feist. Daarin wordt gewone zang met boventoonzang afgewisseld:

Ze is natuurlijk niet de enige

Hefele heeft vanwege haar video nogal wat aandacht gekregen online, en niet van de minsten. Buzzfeed schreef een stukje over haar, The Huffington Post, io9.

Maar ze is natuurlijk niet de enige buiten Azië die de techniek beheerst en daarvan video’s online zet. Verre van. Zo is er de Duitser Miroslav Grosser, die al eens een lesje boventoonzang aanbood op YouTube. En de Amerikaan Yuichi Tuba:

Of Avi Kaplan van het immens populaire Pentatonix (hiervan onder andere bekend). Hier ‘boventoonzingt’ hij ‘The Lion Sleeps Tonight’. En dat doet-ie niet onaardig: