Dansende dwergen, moord, demonen. Je leest het goed: Twin Peaks is terug

Twin Peaks komt terug. Wat, Twin Peaks? Ja, Twin Peaks! Die serie van David Lynch. Niet gek dat je even drie keer moet nadenken: het tweede seizoen liep in 1991 af. Hoe zat het ook alweer?

Screenshot: Twin Peaks / Showtime
Screenshot: Twin Peaks / Showtime

Stel je voor: je hebt net alle afleveringen van het tweede seizoen van House of Cards gezien. Met een afschuwelijke cliffhanger op het eind. Doorkijken wil je, alleen maar doorkijken.

En dan?

Niets. Ja-ren-lang niets.

Het gebeurde bij Twin Peaks. Wat, Twin Peaks? Ja, Twin Peaks! Die serie van David Lynch. Niet gek dat je even drie keer moet nadenken: het tweede seizoen liep lang, lang geleden af - in 1991.

Maar, trouwe fans, aan het tergende wachten komt een eind. Leg je Twin Peaks-shirt, je -ketting en je -frisdrankbeker vast maar klaar: de serie komt terug.

In 2016, dat wel. Met negen afleveringen.

Twitter avatar DAVID_LYNCH David Lynch Dear Twitter Friends… it is happening again. http://t.co/r0l9rhK4eB #damngoodcoffee

Eh, twin peaks?

In de mysterieuze moordserie Twin Peaks verdwijnt tiener Laura Palmer in het fictieve dorpje Twin Peaks. De FBI-agent Dale Cooper (Kyle MacLachLan) gaat op zoek naar haar moordenaar, maar (natuurlijk) duiken vreemde zaken op: dansende dwergen, demonen, geheimzinnige uilen, noem maar op.

De verhaallijnen van de nieuwe serie, die volgend jaar in productie gaat, spelen zich gewoon in het heden af - wel zo makkelijk. Of de bekende acteurs ook terugkeren, is nog een mysterie. De afleveringen zijn te zien op de Amerikaanse zender Showtime.

Eerder gaf Lynch al een hint op Twitter.

Twitter avatar DAVID_LYNCH David Lynch Dear Twitter Friends: That gum you like is going to come back in style! #damngoodcoffee

spannende tv met ‘clues’

Onze mediaredacteur Wilfred Takken - en fervent kijker van Twin Peaks - noemt Lynch een liefhebber van het “magisch-realistische verhaal”.

“De serie is ingewikkeld. Het speelt wel in deze wereld, maar er zitten magische elementen in. Lynch geeft allerlei ‘clues’: ‘the owls are not what they seem’, dat soort dingen. Als je een serieuze kijker bent vind je dat ontzettend spannend. Wat zo onbegrijpelijk is: het wordt nooit opgelost.”

Telkens op een ander spoor, nooit weten wat er aan de hand is. Takken vond het maar irritant. Maar wellicht was dat ook de charme.

“Je kunt wel allemaal gekke dwergen laten dansen, maar uiteindelijk valt de spanning eruit, omdat het allemaal nergens op slaat. Je kunt het niet meer serieus nemen.”

De hele serie is trouwens ook op Netflix te bekijken, en kwam onlangs uit op Blu-ray.


De laatste scène van Twin Peaks, in 1991. Let op: spoiler-alert!

Kijk hier een korte samenvatting van de serie.