Braziliaanse president Rousseff in tweede ronde verrassend tegen Neves

Bewoners van de krottenwijk Rocinha in Rio de Janeiro wachten in de rij voor het stembureau.
Bewoners van de krottenwijk Rocinha in Rio de Janeiro wachten in de rij voor het stembureau. Reuters/Pilar Olivares

Zittend president Dilma Rousseff van Brazilië is de winnaar van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in het land. Ze kreeg 41,5 procent van de stemmen, te weinig voor een absolute meerderheid. In de tweede ronde neemt ze het op tegen Aécio Neves, die verrassend tweede werd met 33,6 procent van de stemmen.

Dat er een tweede ronde van de presidentverkiezingen zou komen, lag in de lijn der verwachting. Maar in de peilingen leek het erop dat de oud-minister van milieu Marina Silva grote kanshebber was om in die tweede ronde mee te doen.

Silva leek de politicus die in haar campagne het meeste inging op de onvrede die afgelopen jaar in massale straatprotesten tot uiting kwam. De kandidaat van de Socialistische Partij kwam echter niet verder dan 21 procent van de stemmen, schrijft persbureau AP. Daarmee is haar race gelopen.

Tweede ronde

Rousseff en haar marketingteam voerden de afgelopen tijd een angstcampagne tegen het programma van Silva, zei hoogleraar David Fleischer van de Universiteit van Brasilia eerder tegenover AP. Zo werd de indruk gewekt dat Silva de voorzieningen en uitkeringen die mensen via overheidsprogramma’s hebben verworven, zou afschaffen.

Neves is de kandidaat voor de Sociaal-Democratische Partij en vertegenwoordigt politiek rechts. Hij staat een liberaal economisch beleid voor en is favoriet bij ondernemers. Hij is ook de grootste tegenpool van Rousseff, die niet geliefd is bij het bedrijfsleven vanwege haar inmenging in de economie.

De tweede ronde van de verkiezingen vindt plaats op 26 oktober. Rousseff maakt goede kans op herverkiezing.