Benno L. moet enkelband blijven dragen

Benno L. in de rechtbank in 2009.
Benno L. in de rechtbank in 2009. Foto ANP/Aloys Oosterwijk

Benno L. blijft onder elektronische controle staan en moet een enkelband blijven dragen. De gebiedsverboden in verschillende gemeenten worden gedeeltelijk gehandhaafd, zo heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald. Dat meldt RTL Nieuws.

L. had een kort geding aangespannen tegen de Staat om af te komen van de voorwaarden die gesteld waren aan zijn vrijlating. De beperkingen belemmeren naar eigen zeggen zijn resocialisatie. L. werd uit twaalf gemeenten geweerd, waaronder Waalwijk. Daar mag hij van de rechtbank wel weer komen, omdat daar geen slachtoffers van hem wonen.

L., die als zwemleraar veel werkte met zwakbegaafde kinderen, werd in 2011 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor ontucht met tientallen meisjes. Hij is voorwaardelijk vrij. De reclassering controleert of hij zich aan de regels van zijn vrijlating houdt. L. wilde naast een versoepeling van de voorwaarden ook tienduizend euro schadevergoeding, schreef binnenlandredacteur Elsje Jorritsma vorige maand (€).

Die voorwaarden zijn namelijk niet bedoeld om L. weer aan het gewone leven te laten wennen of om herhaling te voorkomen, zegt advocaat Van der Kruijs. “Ze zijn bedoeld voor politiek gewin en voor de publieke opinie.” Een deel ervan is immers pas opgelegd nadat commotie was ontstaan toen de woonplaats van L. bekend werd – zoals het verbod in Leiden met minderjarigen te praten, in het park of het zwembad te komen of onbegeleid de stad in te gaan. “Het zijn kleinerende voorwaarden, bedoeld voor de bühne”, aldus Van der Kruijs.

De landsadvocaat vond dat de extra beperkingen de eigen schuld waren van L. Hij overschreed meermalen de voorwaarden voor zijn vrijlating. Zijn invrijheidstelling werd al een keer drie maanden geschorst.