Dit is een artikel uit het NRC-archief

Religie

Paus roept op tot ‘nederig’ oordeel over familiezaken en seksualiteit

Paus Franciscus zwaait naar de menigte op het Sint-Pietersplein.
Paus Franciscus zwaait naar de menigte op het Sint-Pietersplein. AFP / Tiziana Fabi

Paus Franciscus heeft bisschoppen tijdens de start van een bisschopensynode opgeroepen creatief en nederig om te gaan met seksualiteit en familiezaken als voorhuwelijkse seks, scheidingen en anticonceptie.

Vanaf vandaag tot 18 oktober praten kerkbestuurders uit de hele wereld over familiezaken, en hoe de kerk zich hiertoe moet verhouden. Raakt de kerk zijn band met gelovigen kwijt als ze blijft zeggen dat mensen niet mogen scheiden, niet ongehuwd mogen samenwonen, en niet ter communie mogen gaan als ze toch zijn gescheiden? Zo’n tweehonderd bisschoppen en kardinalen van over de hele wereld zijn bij de synode aanwezig.

Aanleiding hiervoor is een vragenlijst die paus Franciscus vorig jaar naar alle kerkprovincies liet sturen. Daarop konden kerkbestuurders en gelovigen aangeven of en in hoeverre de dagelijkse praktijk van gelovigen op dit punt afwijkt van de officiële leer van de kerk.

Discussie opengebroken door paus Franciscus

Dat de vraag op tafel ligt, komt door paus Franciscus, schreef onze Rome-redacteur Marc Leijendekker eerder in NRC Handelsblad. Zijn drie voorgangers braken discussies erover meteen af. Leijendekker:

“Franciscus heeft zich inhoudelijk op de vlakte gehouden, maar hij wil zeker een stevige discussie: hoofddoel van deze synode. Daarom zijn prominente vertegenwoordigers van de behoudende stroming uitgenodigd. Meestal zijn synodes slaapverwekkende bijeenkomsten. Maar op de eerst synode onder Franciscus wordt vuurwerk verwacht. Een document is niet voorzien: eventuele besluiten over een andere invulling van de katholieke leer over het gezin zijn pas na een volgende synode hierover te verwachten, die voor volgende jaar gepland staat.”